View Single Post
Old 18-05-2010, 09:58 AM   #39
Bota
Member

Bota's Avatar

Default Re: Najbrzi gitarista na svetu?

Volio bih da mi neko pojasni ili jos bolje definise sta je to "tehnicar" a sta "muzikalan" gitarista tj. gitarista "sa stilom"?

Jos bi bolje bilo kad bi mi i naveo nekoliko konkretnih primjera.

Tesko se mogu sloziti sa tezom da dobar gitarista ili uopste muzicar moze biti muzikalan a biti los sa tehnikom sviranja (sta god pod tim pojmom podrazumijevali). To se kosi sa zdravim razumom. Uzmimo za primjer kompoziciju Bumbarov let koju su svi ovi prangijasi svirali, njen originalni tempo nije puno manje zahtjevan za odsvirati i treba dosta vjezbe da bi se korektno izvela ta kompozicija.
Da li to implicira da ko god je do sada izvodio tu kompoziciju nema stila ili nije muzikalan, pocevsi od autora pa do milion akademaca, jazzera, tamburasa ili koga sve ne koji su i koji jos uvijek izvode ovu sjajnu kompoziciju?????

Ili jos bolji primjer, Mocartova kompozicija Alla Turca ili Turski mars. Ja se kladim da vecina tih "slow-hand" gitarosa koji se loze na feeling (u nedostatku tehnike) ne moze korektno da je odsvira. Da li to znaci da jedino oni istinski "sviraju" a da je Mocart samo napaljeni tehnicar koji nije muzikalan i pri tome nema ni stila????

Za kraj, svima je jasno da je za dobar blues itekako potrebna odlicna tehnika...o jazzu da i ne govorim.
Bota is offline   Reply With Quote