Thread: Akustika
View Single Post
Old 13-05-2010, 03:46 AM   #9
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Akustika

Quote:
Originally Posted by analog View Post
Šta tačno spada pod dizajn?
-uklapanje u klijentove potrebe i mogucnosti
-raspored elemenata
-proracuni svih vrsta,
-izbor najoptimalnijeg resenja,
-crtanje svih faza i detalja
-definisanje nacina realizacije,
-pronalazenje i izbor materijala
-izrada projekta
-merenja
-podrska na terenu
-nadzor radova
...
...
...

Quote:
Originally Posted by analog View Post
Verovatno prostor ne može unapred na papiru da se reši, već se napravi gruba procena na osnovu koje se pravi roštilj, a onda se non stop da se meri stanje, uviđaju problemi i koriguju?
Ne bas...

Nema prostora za korekcije ako u startu ne znas sta koji korak moze a sta ne moze da uradi.

Ako se krene pogresno od pocetka - ne moze se uraditi.

Radili smo i jedno i drugo... i od pocetka i popravke... popravke su uvek "privremene" i losije nego da se od pocetka krenulo na pravi nacin.

Recimo... ako pokvaris simetriju sobe tako sto napravis mali vocal booth u jednom cosku sobe (samo jednom)... kako ces to popraviti? To je tipicna greska...

Cak i kad popravis bass u toj sobi... da bude daleko prihvatljiviji... na kraju ostane slomljena stereo slika zbog nesimetrije... cak jos uocljivija nego pre kada je divlji bass sve zamaskirao...

Ne... nema popravke.. nema merenja pa korigovanja... ako ne znas od pocetka do kraja kako ce se soba ponasati posle svake faze, odnosno ako ocekujes "iznenadjenja", ne mozes je napraviti....

pozdrav

bogi

p.s.

povelik je problem "guerilla" pristup akustici od strane svakojakih trgovaca...

"....ovi su ti zvucnici super...
.... da, matori, iza stavi neku tezu zavesu ...
.... da.. ima onaj sunjder... kako bese...
..... daa... te.. piramidice...
.... nista ti vise ne treba!...
....veruj mi... ja se razumem u to...
... znam sta pricam!"

Ne daj Boze da neko od njih kaze "ne znam" za nesto sto stvarno ne zna! Sve strucnjaci koji sve znaju.... zato i imamo ovako brutalnih i tesko ispravljivih gresaka po studijima

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 13-05-2010 at 04:02 AM.
boggy is offline   Reply With Quote