Akustika
Sta je kvalitetnije za akustiku, azmafon ili kamena vuna, ili nesto od ostalih materijala?
Da li sa azmafonom moze da se napravi kvalitetan studio, kvalitetan u smoslu da se ozbiljno radi u tom studiju, i da li je to moze da se meri sa akustikom ozbiljnih studija?
Da video sam da azmafon koriste ljudi sa forume i da se hvali, ali me je na primer privukla tema sa Gearslutza gde je objasnjena kompletna izgradnja "Amsterdam Mastering" studija, gde sam primetio mnogo kamene vune natrpane na zadnji zid zbog basa...
Sto onda dovodi do jos jednog pitanja, da li je za dobru akustiku (kada je u pitanju bas) bitna debljina akustike ili sam materijal?
I sad onaj omrazeni deo, tapetarski sundjer za akustiku ne valja, to sam video po forumu, da on sam peva na neki nacin, svira nesto svoje, a da li taj open cell sundjer valja za akustiku, ako da u kojoj meri?
I zasto kartoni od jaja ne valjaju?
Jeli to zbog samog materijala, ili zbog toga sto se ne mogu hermeticki zatvoriti?
Ovo pitam cisto da bih mogao ortacima da izbacim iz glave kartone od jaja, sundjer, stiropor i sva ostala sranja, jer kada god krene rasprava o materijalima, neko sa strane pridje sa cuvenim: "Znate sta vam je super? Kartoni od jaja/stiropor/sundjer."
Tako da me i to zanima da bih znao da objasnim...
Eto par pitanja za pocetak svako objasnjenje je dobro doslo.
To su neke stvari koje su mi ostale nejasne, a bice jos po nesto, vezano za postavku zvucnika i slicno samo da pogledam nesto vise o tome...
Pozdrav
|