Quote:
Originally Posted by NLP
aha to si mislio, da sad znam iz svega rečenog.
Da li se držiš ove: dn = Sn X (DF/2p) ili...?
|
Na moj nacin, njihov srednji difuzor bi poceo da radi vec od cca 160Hz.
Pomnozim red difuzora sa dubinskim segmentom (korak u dubini kojim mnozimo pseudoslucajne brojeve za wells, da bi dobili prave dubine), a ne maksimalnu dubinu za konkretan difuzor.
Zasto?
Pa maksimalna dubina za istu dizajniranu dubinu zavisi od reda difuzora... i QRD 7., 13. i 41. reda nece imati istu najnizu radnu frekvenciju iako su im sve ostale pocetne dimenzije iste (po njihovoj racunici).... posto im se razlikuju maksimalne dubine zbog razlike u redu.
Mozda je njihova racunica "striktnija"... ali sa dizajnerske strane... je neprakticna...
Polazim od opsega radne frekvencije difuzora, a red difuzora mi zavisi od mnogih drugih stvari.... postojeceg prostora, velicine prostorije, debljine raspolozivog plocastog materijala... na ovaj "moj" nacin je donja granicna frekvencija sigurno iznad proracunate, a kako povecavas red difuzora ta "striktna" frekvencija tezi ka ovoj "mojoj"... zato sto
max depth tezi ka
designed depth, kako povecavas N. Tako da sigurno necemo "probiti" ogranicenje o donjoj granicnoj frekvenciji.
pozdrav
bogi
p.s. Na kraju je svejedno... difuzor "na meru" ionako ne moze biti veci i drugacije konstruisan osim na osnovu postojeceg prostora i raspolozivih debljina materijala... tako da je racunica korisna samo u smislu da se ne napravi preniska radna frekvencija. A na moj nacin je to sigurno zadovoljeno.