View Single Post
Old 11-05-2010, 02:16 PM   #25
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Izbor difuzora i konstrukcija

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
evo ?to sam na?ao u ovoj knjizi oko minimalne udaljenosti (podcrtao sam "minimum distance", nekih detajlnih podataka u knjizi nisam na?ao):
http://books.google.si/books?id=f19_...ffuser&f=false
("at least three wavelength away from diffusers")
... tu smo negdje da
Iskustveno... difuzor koji radi od nekih 250Hz ima zanemarljive fazne uticaje vec na 1.5m udaljenosti.... ovo sto sam ispricao ranije... je faktor sigurnosti.

Zasto?

Zato sto postoje ljudi izuzetno osetljivi na fazne razlike izmedju levog i desnog uveta.... to su oni koji jaucu ako im pustis levi kanal u kontra-fazi

E zbog njih je "najveca radna talasna duzina puta 4" (ne "puta 3" kako pricaju na geaslutz... to je suvise rizicno) minimalno rastojanje od difuzora.

Jasno ti je da je dovoljan jedan ekstremno osetljivi klijent u profesionalnom studiju kome ovo moze da znaci da nece uraditi nista u tom studiju... ostalo mozes da pretpostavis.

Da najveca vecina posetilaca studija uopste ne obraca paznju na zvukove blizu difuzoru i to znam... i nemam komentar na to... osim da nesrecni trosedi neposredno ispred ozbiljnog difuzora boluju od toga... ali to nikom nije vazno.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote