Quote:
Originally Posted by VukP
1. Nije definicija nego cinjenica. Deo talenta u svakoj oblasti je teznja da se uvek ide napred i usavrsava.
|
Ali umetnici stvaraju, usavrsava se strucnjak, npr. lekar.
Quote:
2. Vec sam rekao da nemam nista protiv ljudi koji se bave muzikom iz hobija.
|
Muzikom se bavi onoj koji ima dara. Da li ti to zoves hobi ima amaterski, meni je svejedno. Ima sam prilike slusati profesionalce, nesto sam i peva od profesora sa akademije, jedan predaje harmoniju, drugi komoziciju. To su smesna dela, bez talenta. Osrednje tehnicki uradjena. Bez teme, bez ideje. Jedan je umisilo da je mason, drugi da je Mokranjac. Treci je pisao nesto od cega nisam moga zapamtiti ni jednog tona. Verovatno znas na koga mislim.
Quote:
3. Govorio sam o ambiciji u kontekstualnom napredovanju a ne u komercijalnom.
|
Sta zanciti kontekstuano napredovanje?
Quote:
4. Izvinjavam se posto vidim da si ipak editovao post, sto je za pohvalu pa cemo se praviti da niko nista nije rekao.
|
Pogledaj na vreme kada je editovan post. To je bilo pre tvog odgovora. Ti si napisao da je to nekulturno iako je post bio editovan pre toga.
Quote:
5. Oni koji ne mogu? Kao na primer svi koji su se upisali u istoriju?
|
I ovo lepo zvuci.

Svi koji su se upisali u istoriju. To su svakako uadili, jer su imali talenat. Mislim da je i Mocart rekao na pitanje kako se komponuje da je to radio, a da nikog nije pitao kako se to radi, ili gresim?
Tehnika ne smeta, nemam nista protiv. Svako ima nacin izrazavanja koji mu odgovara.
Mislim da dobra ideja vredi i sa vise tehnicki efektnih pratecih instrumenata i sa manje. Stvar ukusa.
Nemam vremena ni interesa da pisem jos pratecih glasova, ako je prvi ok.
To je neprakticno za snimanje i zvuci losije od jednog dobrog sa najmanje potrebne pozadine. Ali i to je stvar ukusa.
Quote:
Naravno postoje i ljudi koji misle da nije potrebno vezbati klavir jer to rade netalentovani dok talentovani sami od sebe vladaju instrumentom.
|
Nisam instrumentalista, mada sam morao svirati i snimati gitare, cak i bas koji nikad nisam svirao.
Jednim delom je tacno da ima ljudi koji ne moraju vezbati. Oni mogu fenomenalno i izrazajno odsvirati lakse deonice, mnogo bolje nego neko navezban. Ako treba da sviraju nesto tehnicki zahtevno, to ne mogu, niti ce ikad moci. Ali za neke stvari su odlicni.To su obicno osobe sa stilom. Desava se da navezbani znaju zvucati sterilno i bledo. Odsviraju sve tacno, ali ne zvuci, fali im neki izraz, neka autenticna brljotina koja kod neko zvuci bas ubedljivo, a kod drugog kao fals. Naravno da ima i osoba sa stilom i vrhunskom tehnikom, ali vrlo retko. Sto su navezbaniji to vise lice jedni na druge. Ovo je vec neka metafizika. Ne vredi je diskutovati. Nekad nesto odsviras i bas zvuci, ne znas zasto. Posle minut snimis isto to. Kad ono ne valja.