Ja još imam mini disc yamaha multitrack recorder kojim sam zadnjih godina snimao probe tu i tamo, nekada davnije i cijeli materijal...
Ako radi po sličnom sistemu (kontrole i ostalo) kao taj hard disk recorder, onda je prednost jer je kompaktan, mozes ga nositi okolo, ne ruše se windowsi...
Jednostavno za korištenje i slično... imas ideju... upalis recorder, odaberes kanal, stisnes record i snimas...
Stvar je u konverterima i izlazima... recimo da dobro snima sve to, pa onda da mozes snimljene trake sa recordera digitalno eksportirati na komp pa tamo mixati i editirati... ako ti se ne da vući kompjuter u prostoriju i slično...
Sve to mozes raditi sa laptopom i karticom pa mislim da nema smisla kupovati recorder s obzirom na današnju tehnologiju...
Recorderi su nekad bili skupi, i to opravdano, pogotovo jer su predstavljali novu digitalnu tehnologiju, kompaktnu i prijenosnu, umjesto dotadašnjih portastudija na kazete... a i tad computer based home recording nije ličio na današnji...
Laptopi su danas jeftini, kao i razne usb, firewire kartice... a pretpostavljam da bolje zvuče od samostalnih recordera, da ne govorim o editingu i mogucnostima manipulacije zvukom...
Recorderi su pretpostavljam namijenjeni ljudima koji se bas ne sluze kompjuterom a htjeli bi jednostavan uređaj za snimanje, pa čak i finaliziranje cijelog materijala...
Osim možda onih malenih, džepnih recordera za terensko snimanje...
To ako misliš prijenosni recording sistem, ako je kucni, onda kompjuter i kartica...
Za cijenu po kojoj se prodaju stariji uređaji, mozes uzeti i kompjuter i karticu... takve stvari su se koristile u manjim studijima, ali prije dosta godina.... i najčešće ih prodaju po oglasima za veliku paru, jer su ih nekada plaćali velike novce... ali digitalna tehnologija zastarijeva, ne drži vrijednost po oglasima kao neke druge stvari....
Nije jednostavno platiti nešto par tisuća dolara, a onda za nekoliko godina prodavati za par stotina... ali danas za par stotina ti uzmes karticu, spojis na kompjuter i imaš gomilu mogucnosti...
Skines najnovije pluginove, samplere, gomilu toga... dosadi ti, deinstaliras, stavis nove... i na kraju imas 100 000$ pluginova na kompjuteru... a na recorderu imaš ono što dobiješ sa njim...
A ako ces miksati na kompu, onda ti opet treba komp koji ce sve to moci odraditi nakon sto prebacis snimljene trake sa recordera na njega...