View Single Post
Old 24-04-2010, 04:54 PM   #32
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Karatavan izolacija

Quote:
Originally Posted by nee View Post
?to je najgore kom?ija je izuzetno tolerantan nego je mnogo fin pa mi je ?ao da ga smaram. Da nađem nekog ko nije fin, a tolerantan je, malo je statistički neverovatno .

Nego sam mislio da batalim onda ja ceo projekat nego da eventualno zid od 5.8, 3.2m visine iza zvučnika uradim jedno 15cm od sada?njeg zida, da stavim gipsane ploče zadihtovane čime se već dihtuju za zid (jel treba ne?to spec?), kamenu vunu, pa jo? jedan red gipsanih, pa jedno 6-7 santima vazduha. Da to bude neki mali absorber koji bi popio ne?to zvuka. Tako bi malo smanjio buku kod kom?ija a re?io bi malo i sebi problem rezonanci u basu. Jel to zvuči ok imajući u vidu dosada?nju diskusiju?

pozdrav,
Nikola
Iako se mnogi trude da razdvoje akusticki tretman od izolacije,.. sto je ispravno ali nije sasvim tacno... ovo sto navodis ima smisla ... ali samo u slucaju....
da je u pitanju vrlo ozbiljan akusticki tretman bass i mid-bass frekvencija ispod 200Hz. Taj tretman ima debljinu od minimalno 25 do 50cm (i vise).

Opisani "zid" od gipsa ... ako sam dobro razumeo, bez preteranog udubljivanja u tumacenje (slika bi pomogla)... ne predstavlja "vrlo ozbiljan akusticki tretman bass i mid-bass frekvencija ispod 200Hz"

Neko logicno objasnjenje je u tome da, kada pricamo o ozbiljnoj apsorpciji na spomenutim frekvencijama... zvucna energija koja se apsorbuje i pretvori u toplotu... nece "otici" kod komsije!

To znaci da smanjenje vremena reverberacije u sobi gde je buka problem takodje stvara utisak vece "tisine"... odnosno izrazeno duga reverberacija dovodi do utiska glasnije buke nego sto je inace... vecim delom je to psihoakustika, ali svejedno... nama je ovde i problem psihoakustika

Svi ostali "kozmeticki" potezi u sobi nece izazvati nikakva znacajna poboljsanja ni merenjem, ni slusanjem ustanovljena.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote