Quote:
Originally Posted by psionic
Nisam bas najbolje skapirao ovo... Sta znaci "dobro" ? Od mene se trazi da napravim zvuk kao sto je masa gotovih produkcija na trzistu - bez obzira sto ja volim da pesma "dise", oni to vole na oko -11dB RMSa - jer je neko provalio da je to standard za vrstu muzike koju radim (narodnjacki zabavnjaci...) Mora da zvuci tako nekako - na kraju sami aranzmani prilicno lice jedan na drugi pa se ne ocekuje ni veca oscilacija u produkciji. Na kraju ne imitiram zvuk, vec samo sliku miksa - odnos basa - visokih, nacin na koji se vokal cuje... - sve je to diskutabilno, ali je vec ustanovljeno na trzistu...
|
Musterija je uvek u pravu. Vazno im je uzeti novac. Meni to nije bitno, jer imam drugi posao, pa se ne moram oko toga zamajavati. Da sam na tvom mestu isto bih i radio i razmisljao. Planiram za neko vrem slati snimke na mastering. trazicu da taj rms, bude maksimalno - 15, ako mi sprze snimak necu platiti.
Koncno cu videti da li IKO uopste MOZE da uradi bilo sta, osim da naduva snimak.
Quote:
Alat koji me izda su moje sopstvene usi! Nekako me zamori toliko slusanje, izgubim referencu za jacine - basa narocito, znam treba odmoriti, ali nekad jednostavno nemam vremena za to. Mozda nisam smiksao dovoljan broj stvari da mi se stvori u podsvesti vec slika toga sto zelim, mozda je problem sto ne radim kod kuce (  ) i na poznatom slusanju, ne znam...
|
Izdaje sluh, ali ne i pamet. Jednostavno znas da neki eq ne zvuci kada se suvise pojaca. 2. ako ti vremenom pocne da fali basa. Insertuj eq na master i stavi hipass na 100 Hz i bajpasuj ga. Ponekad ga upli na momenat. Kada ga ponovo ugasis, cuces bas mnogo jasnije nego pre.
Nije to umor, vec nesto drugo. Ovaj fazon sa eq uvek pali, ne moras da se odmaras i da setas, mozes raditi do iznemoglosti, a da ne izgubis osecaj.
Quote:
Mora tako. To su i meni rekli kad sam odneo miks koji je bio navodno pretih i navodno je DJ(!?) morao da odvrce jacinu kad god je dosla moja pesma na red... Ponavljam, za ovu vrstu muzike jako je vazno da se drzi "standarda"
|
Dobro. Ne radim tako nesto, pa mi nije bitno.
Quote:
Potpuno se slazem - stara prica oko loudness rata, ali ja nisam taj koji ce konzumirati muziku. Odnesi svoj miks na radijo a tamo imaju brick wall limiter/kompresor zakucan da maksimalizuje sto god prodje kroz njega, pa hteo ti ili ne, dobices grozan rezultat...
|
To ce unistiti samo naduvan miks, tih miks ce podici.