View Single Post
Old 18-04-2010, 03:34 PM   #10
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: "Referentni" miks...

Quote:
Originally Posted by google View Post
Treba da zvuci dobro, a ne "komercijalno i utegnuto". Svejedno je (bar meni) da li je to "komercijalno". To se ne zna dok se ne proda. Ti mozes izimitirati neki zvuk, nekog benda koji se prodao dobro, ali to ne znaci da ces i ti tako proci. Imaces slican zvuk, ali ne i novac.
Nisam bas najbolje skapirao ovo... Sta znaci "dobro" ? Od mene se trazi da napravim zvuk kao sto je masa gotovih produkcija na trzistu - bez obzira sto ja volim da pesma "dise", oni to vole na oko -11dB RMSa - jer je neko provalio da je to standard za vrstu muzike koju radim (narodnjacki zabavnjaci...) Mora da zvuci tako nekako - na kraju sami aranzmani prilicno lice jedan na drugi pa se ne ocekuje ni veca oscilacija u produkciji. Na kraju ne imitiram zvuk, vec samo sliku miksa - odnos basa - visokih, nacin na koji se vokal cuje... - sve je to diskutabilno, ali je vec ustanovljeno na trzistu...

Quote:
To je normalno, ja to drzim pod kontrolom na taj nacin sto znam kako radi alat koji koristim i kad nesto pocne da mi se ne cuje dovoljno jasno, ja necu ici preko onogo sto taj alat moze, jer necu nista uraditi, ili cu upropastiti.
Alat koji me izda su moje sopstvene usi! Nekako me zamori toliko slusanje, izgubim referencu za jacine - basa narocito, znam treba odmoriti, ali nekad jednostavno nemam vremena za to. Mozda nisam smiksao dovoljan broj stvari da mi se stvori u podsvesti vec slika toga sto zelim, mozda je problem sto ne radim kod kuce ( ) i na poznatom slusanju, ne znam...

Quote:
Kakve veze ima mastering i tkz. "rms"? Valjda se treba malo doterati snimak i napraviti da album zvuci kao celina. Kome je tiho, neka pojaca sa volume.
Mora tako. To su i meni rekli kad sam odneo miks koji je bio navodno pretih i navodno je DJ(!?) morao da odvrce jacinu kad god je dosla moja pesma na red... Ponavljam, za ovu vrstu muzike jako je vazno da se drzi "standarda"

Quote:
Vijanje "glasnoce" je isto sto "ko moze jace da prdne". Isto se cuje.
Potpuno se slazem - stara prica oko loudness rata, ali ja nisam taj koji ce konzumirati muziku. Odnesi svoj miks na radijo a tamo imaju brick wall limiter/kompresor zakucan da maksimalizuje sto god prodje kroz njega, pa hteo ti ili ne, dobices grozan rezultat...