Quote:
Originally Posted by Hepek
Ako mi je neki mono kanal na panorami skroz desno i ako stavim na njega stereo reverb onda taj reverb imam i na lijevoj strani pa ne znam da li to utice na samu sliku mixa kada natrpas 20 kanala koji su lijevo desno i na svakom imas stereo reverb.
Bilo bi dobro da mi neko recimo prenese svoje iskustvo, npr kako koristi reverb na mono kanalima gitare, dobo?a, hihata.....
|
ja se gnusam kad je SVE stereo ! I u prirodi, ima vrlo malo stereo instrumenata !
Najbolje je da pazljivo sa panoramama, mono reverbima (na doticnim instrumentima - ak treba) napravis sliku, i onda na par stvari / instrumenata stavis "stereo" efekat.
Onda bolje dolazi do izrazaja.
Puno "faca"koje miksaju koriste samo delay (mono) umesto reverba, male kratke reverbe (mono) na nekim instrumentima...sve mora lepo da se slozi.
Novajlije narokaju sve stereo, hi hat (!??) sve u stereo reverbu, stero chorusu, stereo delay...sve ide levo desno..a nist u sedinu, sve je razvodnjeno, nema energiju.
NAJBOLJI NACIN ZA UCENJE:
SLUSALICE NA USHI I SLUSAJ NAJBOLJE MIKSEVE KOJE MOZES DA NADJES OD SVIH STILOVA MUZIKE. I ANALIZIRAJ...ANALIZIRAJ.
NIKO NA OVOM FORUMU ( A I NA NEKOM DRUGOM TI NEMOZE RECI TACNO STA DA RADIS - SVE JE DO TEBE, JER NIKO NE ZNA STA SI ZAMISLIO, KAKO HOCES DA TI SNIMAK ZVUCI)
UCI SE NA GRESKAMA, TREBA VREMENA I DA SE NAPRAVI PUNO GRESKI !!