View Single Post
Old 07-04-2010, 01:54 AM   #1
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Silent Way i Volta - sekvencing analogije DC audio signalom

Quote:
Originally Posted by Joyba View Post
@clusterchord auuu bas REVOLUCIJA! Jedva cekam da stignem kuci da se pozabavim tematikom.
Aj otvori novu temu da ne smorimo ovu.

i pozdrav svim tvrdim sviracima

evo napravio sam poseban topic za ovu tematiku. ovo su dva moja posta iz GAIA topica, pa nastavimo ovdje umjesto tamo:

Quote:
nemos sa midi konverterom si ogranicen rezolucijom kontrolera (0 - 127) daklem "stepping", i onim sto (analog) sint uopce prima.. i brzina odziva nije trenutna.

daklem u startu, na jedan SH-101, po tvornickim postavkama, mozes samo da udjes sa note on/off, i pitch bend, i portamento ako ti midi-cv to podrzava (kao npr kenton pro solo itd.)

a sto se tice automatizacije analogije, donedavno je to bilo tocno. apsolutno nije se moglo usporediti to sto mozes automatizitati na VSTi u odnosu na analogijiu, osim ako ne "odsviras" potove sam za vrijeme performanca.

e pa sad se to izmjenilo. napravili su sistem gdje sa audio signalom, daklem u jedan sample rezolucija, trenutni odziv, i ulltra smooth glajdanje.. kontroliras analogiju direktno. zbogom MIDI.

daklem sve moguce audio kontrole unutar DAWa, se salju van i mogu modulirati analg sint.

neda mi se sad tu u detalje, bacite pogled na youtube na motu volta, i na expert sleepers Silent Way plugin. to je za ljude koji cijene i razumiju analogiju je*ena revolucija. ja sam to ovako na brzaka mozda nespretno objasnio, ali treba malo procitat..

http://www.expert-sleepers.co.uk/silentway.html

bilo koji parametar koji je na analogcu dostupan preko CV-a, moze se modulirati kako god oces.. u BPMu, u audio rate brzinama, bilo sto. npr. modular poput system 100m , mozes sve mjenjati. imati posebne patterne za filter, posebne za tonove, posebne za rezonance... trilion mogucnosti.

zamisli da ganjas 2 - 3 analgoca ultra brze sekvence, bas,, xox, arpeggio, stogod... a nema nikakvog kasnjenja, sve tocno ko singerica. sotfware jednostavno stvara DC nivoe napaona i salje ih van kao audio. paralelno. ne kao midi serijski, s kasnjenjem. treba ti jedan par audio izlaza za jedan par CV/GATE, i po jedan izlaz za svaku dodatnu CV kontrolu. i konverter mora podrzavati DC, kao npr. MOTU.

to naravno u slucaju jednog SH-01, podrazumjeva male modifikacije da mozes modulirati nesto vise osim pitch-a od VCO-a. treba dodati ulaz za Filter CV, i za Pulse Width i sl... a to nije tesko.

je uskoro prelazim na taj sistem.. i za kuci i za live. dodacu jeftini 8x8 konverter koji ovo podrzava, a FF800 i dalje ostaje za snimanje. MIDI jedino zadrzavam na polifonim analogcima.

clusterchord is offline   Reply With Quote