View Single Post
Old 05-04-2010, 06:21 PM   #33
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Default Re: vječna borba producent vs gitarista

Slazem se, ali ovde se iz neceg "belog" prica kako treba je to isto kao i "crno".

Postoje razni gitaristi. Jednostavno neko je toliko vezan za taj zvuk (makar bio potpuno pogresan za tu pesmu, vrstu svirke itd.) i tesko je ukazati mu na neke stvari (bio sam i sam takav...) ali citajuci ove odgovore ne vidim da vecina ima stav slican tvom.

Mojo ce uvek doci iz tona, ne opreme koja stoji ispred tebe.

Meni se cini da smo upravo iz tog konta da se ide ka sto upotrebljivijem zvuku a ne radjenju na tome da bend i aranzman funkcionisu sto bolje, dosli do unificiranog zvuka gde nam sve zvuci na nesto sto smo vec culi (pricam prvenstveno na nase trziste gde je clean strat u Line6 i korus jedina boja...).

Osnove gitarskog tona jesu clean i "dirty" (vise volim ovako da ga zovem nego "dist", bljak!) i treba od toga graditi dalje ali nije svaki clean i svaki "dirty" zvuk isti pobogu. Ne mozes porediti dist pedalu u neki 20w amp (mada sam svirao tiny terror i interesantno zvuci) i gain kanal sa recimo jcm800tke ili jos bolje neke messa glave. To nikad nece biti "to" koliko god ga quadtrakovali i mastili i ne znam ti ja sta ...
Marshall crunch je - marshall. Itd. ... Mislim moze gitara da se bode direkt u interfejs ali ne pamtim kad je takva opcija bolje zvucala od dobrog clean pojacala. Lampa i zvucnik moraju da odrade svoje. Zatim to mora dobar mikrofon da snimi.
Ne znam gde je tu konflikt izmedju producenta i gitarista? Na kraju se sve oslanja na zvuk i subjektivan utisak. Napravite par varijanti za koje ste ubedjeni da su bolje pa ce vas sigurno svaki gitarista na kraju poslusati manje ili vise (opet, znam po sebi).
MUzzY is offline   Reply With Quote