Thread: CERN test
View Single Post
Old 03-04-2010, 11:19 PM   #91
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: CERN test

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Samo me zanimalo da li sam omašio kontanje neke od pomenutih pretpostavki, na koje natrčim okrećući dokumentarce na kablovskoj televiziji i povremenim kliktanjem na linkove o samom cernu ili ponekoj teoriji u novinama.
Ja bih rekao da je, ako te vec to interesuje, mnogo bolji izvor znanja wikipedija ili recimo ATC dokumentarci, gde predavanje o cesticama drzi covek koji predaje to i na fakultetu tipa yale i sl, jer u ovim dokumentarcima po netu i tv-u hoce dosta da podvaljuju neka svoja verovanja u najnovija naucna dostignuca ... naravno ako imas senzor za bullshit, a cini mi se da imas, onda nije problem

Quote:
Čestice kojih ne možeš da se setiš jesu protoni, i oni su sub-atomske čestice. Da, atom NIJE najmanja moguća čestica, jer odavno, al baš odavno, se zna za elementarne delove atoma - proton, neutron (koji čine jezgro) i elektron, koji orbitira oko istog. Takođe odavno, još u prethodnim manjim akceleratorima su uspeli da razbiju subatomske čestice i dobiju čak i njihove sačinitelje - mezone, kvarkove i još nekoliko čijih se imena ni ja sad ne sećam. Ono što oni sad pokušavaju da urade je da razbiju protone u tim količinama i pritoj snazi, da se čak i njihovi sačinitelji razbiju na još sitnije delove, i tu očekuju da nađu tu "božiju" česticu, takozvani Hiksov bozon, koji bi valjda, ovog puta zaista, bio dalje nedeljiv.
Koliko sam ja skapirao stvari, nije fazon u daljoj nedeljivosti, (generalno naravno jeste, trazi se osnovna cesica itd), vec neke cestice imaju masu, a neke ne, valjda hadroni imaju, a leptoni nemaju ... sto bi trebalo da znaci da posotji neka cestica koja se pripaja hadronima, a ne leptonima i po tim teorijama treba da postoji taj higsov bozon, koji bi bukvalno bio nosilac mase, a samim tim i gravitacije.

Na kraju krajeva, nema sta da pisemo ovde i valjamo polutacne informacije, na wikipediji pise sve, evo nadjoh i higsa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Higgs_boson

Nisam bio u pravu, al bio sam blizu

Last edited by SumAnuT; 03-04-2010 at 11:36 PM.
SumAnuT is offline   Reply With Quote