Quote:
Originally Posted by dukasound
Hvala na reakciji!!!
Pitao sam najvise za ventilaciju u vocal booth-u koji planiram da napravim. Posto mi je jedan zid od vocal booth-a i vanjski zid to mi daje mogucnost da uduvavam svjezi vazduh. Samu ventilaciju u reziji bih mogao realizovati prirodnim putem jer imam prozor. Takodje tu imam i klimu.
|
Dakle, ako smijem pretpostaviti, radi se o monta?i sistemčića sa ?to manjim utro?kom para?

Problem ventilacije re?ije prirodnim putem, bilo ljeti ili zimi, jesu visoke, odn. niske temperature vazduha koji bi nastrujavao : ljeti u visinu glave, mokrih bubrega

(?to ne valja), kao i nogu i prosatate zimi

, ?to opet ne valja.
Klima ima raznih. Ako si postavio konvencionalnu klimu bez uzimanja vanjskog vazduha, onda si ugradio ?ivi otrov. Pogotovu, ako ti je vanjska stolarija sa onim bljak dihtujućim gumama koje ne dozvoljavaju ni minimalno propisan dotok infiltracijom. Dakle, za re?iju je po?eljna klima tipa : ljeto / zima, sa priključkom za uzimanje obroka vanjskog vazduha i recirkulacijom unutra?njeg (pod uslovom da ti ne smeta njezin ?um, jer ga svaka takva ima u dovoljnim količinama).
Ako bi i ventilirao re?iju otvaranjem vanjskih otvora, to ne znači da bi tada prestao rad u gluvoj sobi, koju, prema prilo?enom tlocrtu, ne mo?e dohvatiti strujanje koje bi kratkom vezom bilo uspostavljeno između vrata i prozora (ili obratno - zavisno od vanjskih uslova).
Ako bi ventilacija u gluvaću trebala raditi za vrijeme snimanja, onda to tra?i drugačiji tretman, koji je, radi uređaja sa niskim nivoom buke, dosta skup.
Ventilacija prirodnim putem također ne dolazi u obzir, jer je vanjska buka tada nezaustavljiva. Čak i da je uvo ne čuje, micovi čuju itekako.
Javi za re?im rada gluvaća, pa da nastavimo dalje sa ovim.
Ne zaboravi da, ako će? ventilirati za vrijeme snimanja u gluvoj, i ljeti i zimi treba tretirati vazduh : ljeti filtracija + hlađenje sa razvla?ivanjem, a zimi makar filtracija + grijanje obroka svje?eg vazduha.