View Single Post
Old 02-04-2010, 08:19 PM   #49
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: Alesis monitoring

Quote:
Originally Posted by propellerhead View Post
sto se tice tog tvog "FULOVE SLUHA" zavrsio sam osnovnu,srednju muzicku i muzicku akademiju tako da nimalo ne sumnjam u svoj sluh barem ne u to,

a mastering nema veze sa mixom, ni jedan mastering ne moze ispravit greske u aranzmanu i mixu,

mastering sluzi za nesto drugo a to je postizanje standarda prihvatljivog za komercijalno trziste,

ako nisi upucen postprodukcija podrazumjeva visekanalno dotjerivanje a mastering se radi sa stereo sourceom koji dalje ide na multiband procesing,

barem tako radi studio kojem saljem a nalazi se u londonu,
Ono 'tvoj sluh' se odnosilo na op?teg čitaoca ove pisanije, pa i na mene. Ali, ako hoće? lično, mo?e biti i lično ; jer sluh dovoljan da se zavr?e muzičke ?kole koje si nabrojao, jeste dobra stvar ; ali mo?e biti itekako nedovoljan za ovaj posao o kojem pi?emo. A to je nepobitna činjenica. Koliko in?enjera - tonaca raznih specijalnosti ima zavr?enu muzičku akademiju? Je li za upis fakulteta audio production usmjerenja, uslov npr. dobra ocjena iz solfeđa ?
Ni?ta od toga! Naravno, dobar sluh se mora imati. Inače, ni?ta od posla. Ali i mnogo vi?e od toga.
Eto, ja nemam niti mali odmor bilo kakve muzičke ?kole, pa znam ?ta znam i koliko znam. Drugim riječima, iza svega je 'nekakav' moj sluh i malko klikera & dara. Ne znam mnogo ; ali ni malo.
No, ja sam svakako nebitan u ovome.
Naučio sam da, bar na ovim na?im ex prostorima treba poslu?ati boggya i jo? neke.
To od srca savjetujem i tebi.
p.s. Daj ovu rečenicu (ako nisi upucen postprodukcija podrazumjeva visekanalno dotjerivanje a mastering se radi sa stereo sourceom koji dalje ide na multiband procesing,) prevedi na na? maternji jezik, jer nemam pojma ?ta se krije iza ovih visokih riječi.
alfom is offline   Reply With Quote