Quote:
Originally Posted by propellerhead
sto se tice tog tvog "FULOVE SLUHA" zavrsio sam osnovnu,srednju muzicku i muzicku akademiju tako da nimalo ne sumnjam u svoj sluh   barem ne u to,
a mastering nema veze sa mixom, ni jedan mastering ne moze ispravit greske u aranzmanu i mixu,
mastering sluzi za nesto drugo a to je postizanje standarda prihvatljivog za komercijalno trziste,
ako nisi upucen postprodukcija podrazumjeva visekanalno dotjerivanje a mastering se radi sa stereo sourceom koji dalje ide na multiband procesing,
barem tako radi studio kojem saljem a nalazi se u londonu,
|
Ono 'tvoj sluh' se odnosilo na op?teg čitaoca ove pisanije, pa i na mene. Ali, ako hoće? lično, mo?e biti i lično ; jer sluh dovoljan da se zavr?e muzičke ?kole koje si nabrojao, jeste dobra stvar ; ali mo?e biti itekako nedovoljan za ovaj posao o kojem pi?emo. A to je nepobitna činjenica. Koliko in?enjera - tonaca raznih specijalnosti ima zavr?enu muzičku akademiju? Je li za upis fakulteta audio production usmjerenja, uslov npr. dobra ocjena iz solfeđa ?
Ni?ta od toga! Naravno, dobar sluh se mora imati. Inače, ni?ta od posla. Ali i mnogo vi?e od toga.
Eto, ja nemam niti mali odmor bilo kakve muzičke ?kole, pa znam ?ta znam i koliko znam. Drugim riječima, iza svega je 'nekakav' moj sluh i malko klikera & dara. Ne znam mnogo ; ali ni malo.
No, ja sam svakako nebitan u ovome.
Naučio sam da, bar na ovim na?im ex prostorima treba poslu?ati boggya i jo? neke.
To od srca savjetujem i tebi.
p.s. Daj ovu rečenicu (
ako nisi upucen postprodukcija podrazumjeva visekanalno dotjerivanje a mastering se radi sa stereo sourceom koji dalje ide na multiband procesing,) prevedi na na? maternji jezik, jer nemam pojma ?ta se krije iza ovih visokih riječi.