View Single Post
Old 31-03-2010, 05:20 AM   #22
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Jedno malo (mozda glupo) pitanje u vezi +4 i -10 standarda.

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Bogi, a sta ti imas da kazes na ovaj "problem"?
Da li onda bolje ici sa nebalansiranim kablovima?
pa eto... rekoh nesto

Nemam iskustava sa konkretnim karticama koje si naveo pa se ne ukljucujem.

E sad, zasto bi morao da imam iskustava?

Pa zato sto mi letimicno upoznavanje sa RME karticama ne daju sigurnost da proizvodjaci postuju nekakve standarde i sto se dizajna tice i sto se tice imenovanja pojedinih pojmova.

Ubacivati "Hi Gain" kao pojam u najmanju ruku pravi konfuziju kod korisnika kao potencijalnu mogucnost ovakvih i slicnih "rasprava" (sam potez je veoma neozbiljan).

Ako tako nesto postoji, onda bez konkretnih iskustava nema sanse da ista zakljucimo iz diskusije... odnosno ako nemam konkretnih iskustava bolje mi je da cutim.

Zasto proizvodjaci ekonomske klase kartica dozivljavaju nivoe na interfejsima kao svoju prciju koju mogu da menjaju kako zele i nazivaju kako hoce... ne znam...

Ono sto mogu da kazem da je profesionalni +4dBu ulaz/izlaz za AD odnosno DA konverziju definisan na sledeci nacin:

1) -16dBFS izaziva +4dBu
2) 0dBFS izaziva +20dBu
3) bez obzira da li je input ili output

Gde se tu uklapa legendarni "Hi Gain" kod RME nemam pojma. A gde mu se uklapa njegov "+4dBu"? To jos manje znam.

Na Lynx L22 postoje relei koji prebacuju consumer i pro level (analogna hardverska atenuacija), opisani headroom koji sam naveo (1,2 i 3) se samo translira u nizi opseg.

Na visekanalnim Apogee konvertorima se inputi mogu kalibrisati u nekom opsegu, konkretno se nivo -16dBFS koji je jednak +4dBu moze menjati od kanala do kanala na recimo -18 ili -15dBFS, vec prema praksi i iskustvu sta daje najbolje rezultate.

Eto... vidis da je bolje da cutim

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 31-03-2010 at 05:31 AM.
boggy is offline   Reply With Quote