Quote:
Originally Posted by SumAnuT
Izgleda da na svakom zvucniku koji poznajes moze dobro da se odradi mix, ali po nekoj definiciji u mojoj glavi monitor bi trebao da pokaze greske u miksu koje hi fi zvucnik ne pokazuje ... e sad sto bogi rece sto svaki proizvodjac ima svoje vidjenje i stopstevu definiciju u svojoj glavi dovodi do ovog koktela svega i svacega, pa ko sta voli neka odabere i super 
|
Tako nekako i pokusavam da stavim pojmove tamo gde realno jesu... nema "ovih" i "onih" ako realno trazimo pojedinacne primerke.
Frekventna karakteristika NE MORA biti obavezno smajli ako zvucnik ne prikazuje ozbiljne detalje na mid opsegu... to vec zavisi od materijala membrane (karbon-fiber, papir, kevlar, polipropilen, kombinacija necega navedenog ....)... zatim od dizajna motora drajvera... skretnice, pa pojacala... i mnogo cega drugog... a frekventna karakteristika moze biti ravna... da ponovim. Mnogima ovo izgleda neshvatljivo... i ocekuju da ce da "vide" ono sto cuju na frekventnoj karakteristici, elem... iskustvo mi govori da to nije tako trivijalno i da ljudski sluh ne cuje na nacin koji FFT prikazuje frekventnu karakteristiku... vise puta sam proveravao to i uvek je odgovor bio isti.
Postoje profesionalni monitori sa neravnom frekventnom karakteristikom... kao sto postoje i frekventno ravni hifi zvucnici... razlozi zbog kojih postoje jedni i/ili drugi su ko-zna-koji... vrlo cesto mogu da budu stil u konstrukciji ili neka ciljna grupa klijenata (pricamo o komercijalnim proizvodima koji su pravljeni za prodaju drugima)
Vazno je samo da se ne treba zamajavati sa pricom o nekakvom standardu za profesionalne monitore.... jer ga NEMA!
Pokusavam da doprinesem razbijanju ove predrasude, najvise zato sto time ljudi mogu "slobodnije" da biraju na cemu ce da rade, i da se ne rukovode za "pravilima" koja proizilaza iz marketinskih naglabanja.
pozdrav
bogi