Quote:
Originally Posted by djtopa
OK;točke 5,
|
niskopropusni na samo bas gitaru. Moze i malo slobodniji.
[quote=djtopa;275165,6,7 dali misli? samo na bass ili na sve?[/quote]Mislim na ostale instrumente. Vro strmo i vrlo oprezmo, seces samo ono sto ne cujes jasno, sto smeta ili se cuje kao "muljanje", "mulanje", "gruvanje", "duvanje" i sl. Ako toga nema, onda samo malo, krajnje delove spektra.
Mali pik na srednjim, moze na svaki kanal, do 3 db (moze i vise, ali nema potrebe) to je varijanta sto manje zahvata da bi se neki zvuk jasno cuo. A idealno je nista ne dirati. A kad seces, onda seci ono sto je u pozadini, krajnji spektar, gde se skoro i ne cuje da je odseceno i ono sto smeta sluhu, sto zvuci gadno. To ce vrlo malo popraviti sliku koja ce zvucati malo vece (nista izuzetno).
Ali ce liciti na miks.
Quote:
A bass mora svirati tako kako je i sve mi treba kako je i sada.
|
Ibiraj tri kanal koji zuce najlepse zajedno, ono sto je najvaznije. Sve ostale mutiraj.
Onda odmutiras prvi, poslusaj kako rade zajedno. Cim ti zasmetaslici odseci jedan takt ranije. Posle nekog vremena ponovo pusti da svira. Onda odmutiraj sledeci.
Isti postupak. Potrebno je da ima slobodnog prostora da bi se 1. plan cuo jasno i veliko. To tako mora, jer bolje zvuci.
Quote:
Vidi? to sa sti?avanjem mogu probati...
|
To su sve stare i proverene tehnike, koje se primenjuju vec vekovima i moze ladno da izadje ceo sinfonijski orkestar na taj nacin, a kamoli 10-15 kanala.
Quote:
Probao sam ja stavit dupli kick i bass no onda je tek kur?lus kad krenu svi instrumenti jo? vi?e nestanu kick i bass.
|
Naravno. Nema potrebe duplati, treba smanjiti zvucni spektar, a povecati. Instrumenti "nestaju", kada nema dovoljno prostora, tada se "gue" i "nestaju", jer ih vise NE CUJES JASNO. Da bi ih cuo JASNO. MORA da se napravi PAUZA kod manje bitnih instrumenata. Kapiras?
Quote:
Jo? ne?to koje monitore da uzmem do 500 Eura?
|
Ako moze nadji Adam A7, tu je negde sa cenom, Dynaudio BM5a. Oni su nesto skuplji, ali ne mnogo. To su vrlo fine kutije za te pare, samo ih nemoj unistiti. Aktivni su. Upalis/radis.
U maloj sobi ne vredi uzimati neki sa mnogo basa, neces nista moci cuti, jos malo ce se jace cuti bas.
Ovi sto sam naveo, imaju malo manje basa, koji ce se u maloj sobi cuti ok. Kada uradis miks na njima, na drugim kutijama ce se cuti bas malo jace, sto je verovatno pozeljno za tu muziku koju radis.
Ako miksas na sistemu sa vuferom (sto je u maloj sobi vrlo glupavo resenje), na ostalim kutijama ce faliti basa.