View Single Post
Old 26-03-2010, 11:47 AM   #19
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Snimanje bubnjeva - molim pomoć i savjete

Iskreno, bubnjar mora da nauci da svira. Ima par meseci vezbe do pocetka razmisljanja o snimanju. Ako je bas "stani - pa'ni" za demo, sedite pa nakucajte neki vst bubanj i tako dalje,pa bar pevac neka uci da peva...

Postoje razliciti pristupi snimanju bubnjeva.

-Licno mislim da je veoma vazno voditi racuna o overheadima,i njihovoj postavci. Ako ih stavljas nisko,cinele ce biti glasnije u odnosu na ostalo i u samom mix-u kasnije ce "krace trajati", dok ako su izdignutiji, cinele ce biti ujednacenije (sa manjim razlikama po db) sa ostatkom bubnja (nije ni dobro ni lose,prosto je tako...) i u samom mixu ce bubanj biti lepo roomy ako se u mix-u doda lagani limiter i cinele "duze traju"...
Sada se igraj sa pozicijama i experimentisi. Isto tako, licno volim da postavim OH-e na otprilike istoj visini,mada sam vidjao da ljudi rade sve i svasta i ovo nije pravilo,ali mi je nekako logicno jer kasnije ide u stereo...jbmlg...
Pogasi sve pa samo overima nadji najbolju poziciju, i igraj se. Tu se moze nauciti mnogo. Kasnije dodaj ostalo i obracaj paznju sta se desava,pa usput koriguj i tako...

-Uvek mi je bilo bitno da ozvucim kontru. Mada za ovakav vas mjuz,to mozda i nije presudno, za taj posao je i sm57 ok sprava.

- Dobos i ne mora od dole da se ozvuci,za ovakve stvari. Moras dosta dobro postaviti mikrofone jedan u odnosu na drugi,pa voditi racuna o faznim zajebima ako ih ima,pa zato slobodno skloni taj "od dole" i stavi ga na kontru. SM 57 je legendaran kao mic na dobosu. EQ volim da oborim na 700Hz-1Khz i za 5-6 db pa i vise,sa malim Q faktorom...

- Kick se moze ozvuciti i sa 18 mikrofona i membrana i kuraca i meni najlepse radi kada se dobar basnjak sa nervoznom nogom upari sa jednim dobrim mikrofonom. Kao sa zanama, od napred u rupu, pa napred - nazad u rupi trazis poziciju. D-112 rules!

Bubanj mora u startu da zvuci lepo! Od govana se pita ne pravi, tako da ga stimujte,podesite mic-ove,naucite da ga svirate, sve,sve pa onda tek snimanje...!

Poz'

Last edited by Bockie; 26-03-2010 at 11:58 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote