Re: Dve audio karte na jednom kompu - pitanje
evo gde je problem, pošto je teško skontati dok se opako ne upustiš u problematiku.
Teorijski model - ako jedan izvor zvuka snimaš sa dve različite zvučne karte, koje imaju sopstvene clockove, i uzmeš snimke sa njih i umetneš ih jedan pored drugog u playback, na bilo kojoj od te 2 zvučne karte, oni neće imati jedinstveno ni trajanje ni sinhronitet. Ja sam ovo shvatio snimajući klik iz nuenda na harddisk rekorder, gde zvučna od kompa nije bila u sinku sa harddisk snimačem (snimao sam analogno, znači uopšte sad ne pričam od digitalnoj vezi). Dakle, snimim clock iz nuenda tako na snimač externi, i vratim ga nazad na istu kartu u isti taj nuendo, i taj snimljeni klik se raspada sa samim sobom, tojest klikom od nuenda.
Drugi primer, snimao sam jedan koncert preko Onyxa i njegovih konvertera na laptop. Ortaci su isto tako snimali taj koncert sa Zoom field recorderom i njegovim mikrofonima. Oba sistema snimaju u isti samplerate, isti materijal. Kad su mi doneli fajlove sa tog Zoom-a, i kad sam ih ubacio kao neke ambience kanale preko mojeg Onyx snimka, oni nisu imali isto trajanje, niti su bili međusobno sinhroni.
Dakle, imperativ je da se shvati, da svaka sprava koja ima sopstveni clock (hd recorder, field recorder, zvučna karta), vrti neku samo sebi svojstvenu brzinu iako svi oni oficijelno rade na fixnim samplerateovima 44,48 ili štagod. Jedini način da se uspešno, i sinhrono snimi neki materijal na 2 različite sprave, jeste da i njihovi clockovi na neki način budu u sinku
Ono što bi on zatekao kad bi pokušao da snimi ovako kako si mu ti sad predložio, jeste da recimo ako snima bubanj naprimer, pola kanala snimi na jednoj a drugu polovinu na drugu, udarci uopšte ne bi bili na istim mestima, i to ne pričam o faznom pomeranju kroz mikrofone, nego o potpuno drugom samplerateu i samim tim trajanju fajloova. Procenti su u pitanju, ali sasvim dovoljno da ti na trajanju jedne pesme sve ode u tri lepe pičke materine.
|