View Single Post
Old 23-03-2010, 02:33 AM   #8
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Provlacenje kroz traku

To je višekanalni magnetofon! Koliko vidim, 8 kanala.
Puno zezanja za ono što ti hočeš napraviti, a to se sve može i u kompu.
Ali bez obzira na sve - probaj!!
Pusti što ti svi govore, eksperimentiraj malo.
Ima nas koji otprilike po iskustvu već znamo što bi mogao dobiti od tog trakaša i zato ćeš dobivat komentare da se to ne isplati raditi i da se ostaviš gnjavaže. Al svi smo mi na takav način učili. Malo isprobavali neke svoje sulude ideje pa prvo par mjeseci mislili kako je to preje*eno da bi kasnije shvatili da baš i nije. Al bez tih eksperimenata nema niti učenja. Uostalom, kako ćeš znati kako zvuči neki plugin koji simulira traku ako nisi nikada čuo kako zvuči snimka s trake!
Otprilike ono što možeš očekivati je da zvuk koji snimiš na traku pa ga kasnije presnimavaš u komp vjerovatno nešto izgubi. Al to ne mora biti nužno loše. Ovisno o jačini na kojoj usnimavaš (koliko ti igla na vu-metru zabija u crveno) zvuk bi se mogao malo zatamniti i stisnuti. Nešto kao distorzija, ali ne tako neugodno. To zovu saturacija. Zasite se magnetna zrnca koja su na traci pa se izgubi malo definicije visokih frekvi i dinamika se malo smanji (de facto nekakav oblik kompresije, laički rečeno). Nemoj očekivati da u usporedbi sa snimkom direkt u kompjuter to bude "plemenitije". Komp je ipak brutalno realan i sigurno bi direkt u karticu dobio nešto što je "više hi-fi". Snimka s trake je pak malo manje hi-fi (osječam se ko kreten kad to tako definiram al ne znam kako drugačije na jednostavan način objasnit, heh), ali ima neku svoju debljinu i zvuči dosta zdravo (ako je sama traka u redu... kad se traka potroši onda je sve užasno).
Ma igraj se s tim trakašem! Zabavne su to spravice!
Ako kad pukneš i odlučiš da to nije to, javi ako odlučiš prodavat taj magnetofon! Meni bi baš bio zabavan za snimanje bubnja, hehe!
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote