View Single Post
Old 20-03-2010, 12:39 AM   #9
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Studio, oprema, fat zvuk

ok, ako zanemarimo ocigledne savjete i istine (a to je da je lovu najlakse potrosit, a nesto nauciti i doc u poziciju da bazirano na iskustvu neku spravu mozes stvarno iskoristit do maximuma blah blah itd)

onda bih preporucio slijedece, za vokalize, pod pretpostavkom da imate neki dobar ili fenomenalan vokal koji ima smisla snimati sa high end opremom:

dobar mikrofon, ovisno o budgetu: bock/sondelux U195/U99B ili Elam151, Neumann U87

solidan preamp sirokog spektra aplikacija, baziran na diskretnoj solid state tehnologiji i transformatorima , daklem po potrebi kadar dodati saturaciju. moj izbor je bio Great River ME-1NV. radi fantastično na gotovo svemu. Avalon SP737 dok sam ga imao, je super radio na zenskim soul/dance vokalima. ali ne bas na svemu. Aurora, Vintech, Pheonix DRS.. itd. ako udjete u svijet API500 formata odn lunchboxa, onda tu ima vrlo zanimljivih preampa poput Avedis MA5, takodjer masni "neve" tip preampa. zatim vrhunskh eq-a poput avedisa, api 550a i sl.

danasnja pro-sumer, marketinski napuhana pretpojacala, poput focusrite platinum (pa cak i danasnji isa), tl audio i joe meek , zaobidjite u sirokom luku. moje misljenje. bolje jedno ali stvarno posteno nego brdo nekakvih nedo*ebanih proizvoda s puno lampica.

LA2A jest jedan od najboljih kompresora za vokal sto sam cuo, i tesko je na njemu ne dobit fantastica, magican sound, ukoliko je pjevac, pjesma, mikrofon i soba na nivou. tako da makar se u principu slazem s kolegom daBearom oko "magičnog gumba", postoji par sprava koje se opasno blize tome idealu, ako covjek zna sto radi. LA2A je jedan od njih. za mene osobno stari U87 takodjer.

sto se sintesajzera tiče, mislim da ćete najvi?e profitirati ako uzmete prvo jedan mastan mono analog za bass i lead. npr. moog Source ili Prodigy. ili Roland SH-2. te sprave su brze, organične, i *ebu kevu sve po spisku kad krene da deru bas. tu ce se to najvise osjetiti. zgodno je sto imaju i filter input pa mozes kroz njih neki loop, beat, ili cak vokal.

zatim mozda jos koji mono za neke sekvence arpeggie i sl.. recimo Sequential Pro One ili Roland SH-101... za njih se uvijek nadje posla.

poslije eventualno dodati jedan moderni polifonik poput A6, ti2 ili cak nord lead 2x, nije losa kombinacija. jedan sint tesko pokriva sve ovo. ja bih u svakom slucaju prvo krenuo s masnim ali ubitačno brzim monofonicima.

za big kick za house, totalno me odvalio jomox mbase11.. jeftin a rjesava jedan od kljucnih segmenata house produkcije. opet za njega treba jedan brzi VCA kompresor (prici nema kraja, ali ovako na brzaka, prelecem preko svega..)

visetruko koristenje istog outboard eq-a ili compressora, nije nista nedozvoljeno. medjutim tu je prilicno bitno imati solidan konverter. u gornjoj srednjoj klasi pozdravljam izbor ff800. ja sam stvarno s njime jako zadovoljan. iznad toga rosetta800.

medjutim, da se sad vratim na pricu o iskustvu - kad vec mozes unaprijed znati kako ce odredjeni eq ili comp na nekom source-u stajati u miksu, onda mozes koristiti eq/comp vec pri usnimavanju. ja radim tako kad mogu, ako slucajno nisam siguran ostavljam to za miks kasnije. u usnimavanju outboard ima najvise utjecaja.

mislim da vam u ovoj fazi nesto poput x-deska nece donijeti puno. osim toga sve iz te generacije SSL-a je dibidus precisto. na neki nacin, ponistava uopce smisao da idete u OTB miks. Ostanite u kompjuteru za sada, a poslije nabavaite pravu malu konzolu srednje klase. recimo Midas Venice 240 i sl. ili toft ATB24.. itd..

za mene analog summing tek ima smisla ako imam i analog eq po kanalu, analog auxe u hardverske reverbove, kad se mogu igrati sa gain stagingom , stavljati sidechain na kompresije itako dalje .. tek onda to prodise. cisti summing, bez svega ostalog, mislim da je precijenjen.

i za kraj, ne opterecujte se s masteringom. da, to je ono sto svako ko danas ima komp i par pluginova misli da zna. a ne moze bit dalje od istine. *ajebite to, i lijepoodvojite 50 - 70 eura za pjesmu ili pjesme u koje zaista vjerujete i posaljite nekome ko od toga zivi i zaista zna posao. da ne govorim da koristi sprave totalno van uobicajenog domasaja projekt studija.

ok, toliko od mene..

poz
t

clusterchord is offline   Reply With Quote