Quote:
Originally Posted by Big Bockie
E, cika Boggy, aj da pitam, to ne znam da li je tacno, jel ta "kamena" vuna "emituje" neke cestice ili sta god. Nesto sam cuo da staklena vuna ispusta neku kancerogenu prasinu ili tako nesto,pa da li kada se ta kamena koristi ima nekih "gnus" pojava tog tipa i da li mora iza necega da stoji tipa rigips,tkanina itd...
@ phono:
http://www.azma.rs/azmafon.php
|
Realno svaki od tih materijala "emituje" (jbt... ovo mi zvuci kao "zrachi"

lele!) nekakvu prasinu... koja NIJE lekovita.
Azmafon se pravi od pamuka (pretezno)... kamena vuna od ... jel' ... jasno je od cega...
Realno nema razloga za brigu, ali s obzirom na cene drugih "azmafona" po belom svetu... imati Azmu u Kragujevcu je premija za Srbiju... ko voli azmu nek trosi azmu... to je nesto skuplje... ako se zeli ozbiljno veca specificna tezina i manji troskovi onda mora kamena vuna... jer kod azmafona je to nepromenljivo... 60-70kg/m3.
U oba slucaja zastita vazduhopropusnim tekstilom je obavezna... Prekrivanje kamene vune rigips plocama ili osb plocama (ako projekat tako odredjuje) i heremeticko zatvaranje apsorpcionog materijala je prakticno potpuna zastita od "emitovanja" odnosno "zracenja" zlih cestica (

)
Prekrivanje pvc folijom MENJA karakteristike apsorbera u neocekivanom smeru tako da se ne praktikuje osim u nekim ekstremnim slucajevima.
pozdrav
bogi