Quote:
Originally Posted by DaBear
nije mnogo !
Internet / youtube itd su UNISTILI sve biznise koji se zasnivaju na copyright-u!
muzika - filmska industrija - knjige, itd itd...
Svi uzimaju i gledaju i slusaju SVE za dzabe!! nema pretplate, nema clanarine, nista se ne placa..itd
Krajnje je vreme da se stane na put svemu tome. Od skoro su uveli i zabranu na veliki deo spotova da ne mogu vise da se embeduju na druge web sajtove (jer tako ne mogu da kontrolisu, ionaku bednu naplatu para, koja im omogucuje da te iste spotove drze tu !!)
Ima mnogo dokonih klinaca koji PO CEO DAN sede i kopiraju, distribuiraju itd i ne znaju kako je bilo pre - kad su se muzika i video i casopisi i knjige placali !!
A o software-u da ne pricam !!
|
Mislim da smo samo u prelaznom periodu... Predpostavljam da ce se sav copyright naplacivati preko mesecne pretplate za internet konekciju... ne postoji drugi nacin da se to resi...
Inace nemam nista protiv besplatne muzike i filmova i svega... Dobro poznajem autorski zakon, znam kako funkcionisu stvari....ali sve je vec prebudzeno i preskupo i cemu sve to!? Koji je smisao!?
Realno, mozes ti pogledati film na youtubu, ali ako zelis stvarno da ga dozivis, oticices u bioskop i kupiti ulaznicu. Isto tako sa muzikom...mogu ja kuci sebi da vrtim pesme i spotove na youtubu koliko hocu ali ce mi pravi dozivljaj biti kad odem na koncert... a mozda za nekoga ne bih u zivotu ni cuo da nema youtuba a u tom slucaju nikad ne bih ni pare ostavio za ulaznicu...
tako da kad sve izokrenes, saberes i oduzmes...sve jedno je