Ima neka deonica u drugom planu, neka fraza oko 1.2 min. poslusaj, skrati samo tonove koji sviraju preko nje.
Quote:
Originally Posted by alek019
Ako skinem "farbu", malo bude šuplje, jer mi nedostaju klavijature.
|
Ako zvuci suplje, to je zato sto nije dobro napisan aranzman, a ne sto fale klavijature. Ja sam pre patio za klavijaturom, sada je nemam ni u jednoj pesmi, a ne bih je stavio u aranzman ni da mi plate. Neki akord na klavijaturama ce od loseg aranzmana napraviti jos gori. Nema nista gore od nekog "tepiha" koji stalno svira ravno, ne krece se. Pojede sav prostor, a ne radi nista.
Quote:
Originally Posted by alek019
Ovo je ipak tema, ako se nekome svidja može probati da je "uradi" u svom vidjenju, ko god da je ima zeleno svetlo od mene.
|
Napisati arazmnan gde se sve cuje je ozbiljan posao, jedno 10 puta veci od "masteringa" i miksa. Ja bih pre miksao 10 pesama nego pisao jedan aranzman.
Klavijaturisti znaju da sviraju klavijaturu, u pisanje aranzmana se podjednako dobro razumeju- kao i ti...
Imas par drevnih tehnika kako se to radi:
1. kad jedan instrument svira, drugi stane.
2. kada se jedan pojaca, drugi se utisa.
3. kad treba da svira dva istovremeno, prvo svira jedan, pa drugi, pa oba.
5. niski tonovi treba da su kratki i odsecni. Sto je ton nizi, to manje "solira". Svira kratko i disciplinovano.
4. ono sto smeta nije dobro napisano i pise se ponovo, a ne sece sa eq. To su obicno:
1. ravni tonovi (npr. "tepih" koji davi jedno isto od pocetka do kraja).
2. instrumenti koji sviraju u istoj oktavi...
Na ovaj nacin moze ladno da izadje filharmonija sa 200 clanova. I to bez eq i bez kompresora. A ni mastering im ne treba, a sve se cuje odlicno. Svi produkcijski alati su neka vrsta ortopedskog pomagala za loseg zanatliju i netalentovane kompozitore...
Sada jos treba NAPISATI (iskomponovati) jedanu dobru deonicu koja nije kvalitetnija od 1. glasa, jer ce se "gurati" u 1. plan. Sa ova dva instrumenta, pesma ce da radi, zvucace puno i dobro.
Sve ostalo moze i ne mora da postoji. Ako hoces da imas jos par instrumenata, onda:
1. sto manje dodatnih instrumenata, to bolje.
2. sve ostalo popuni prostor tako da uvek ostane prostora
3. nikako ne skrece paznju na sebe, osim ako prvi glas i prvi plan ne sviraju, ili deonica koju sviraju nije nesto. Tada je bolje doraditi deonicu u 1. planu.
Dakle, tehnika je jednostavna. Jos samo treba iskomponovati, a za to ne postoji "tehnika". To mozes ili ne mozes.