Quote:
Originally Posted by Arthur
neko je ovde na forumu kukao da mu je dosta stvari otišlo u majčinu posle defragmentacije. Ima li neko potvrdu ovakvih posledica? I drugo pitanje, meni je Win defragmenter kad sam poslednji put radio analyze, rekao da ne moram da radim defragment. Jel on u pravu il je ipak pametnije da prođem hard sa ovim alatom koji se hvali ovde?
|
Ja konkretno nikada nisam imao problem sa tim alatima, a cesto sam se "igrao" sa njima. Bilo je bitno da se ne resetuje ili prekida u pola posla nekada... ali koliko vidim ovaj sto sada koristim (i hvalim) je doziveo dva ili tri nezeljena restarta u toku noci zbog windows update (proces defragmentacije je prekinut od strane operativnog sistema, koji bi, eto, u restart po svaku cenu, jerbo se updateovao, zatekao sam login prompt ujutru)... pa je, koliko vidim, sve ostalo u redu.
NEMA drugog nacina (ili ja ne znam) da se poredjaju komadici fajlova da ne budu razbacani po disku osim na ovaj nacin... pogotovo za VELIKE fajlove. Pokusao sam mnogo puta da kopiram veliki fajl na sredjen disk... nema sanse... opet se iskopira razbacano po praznom prostoru, bez obzira sto ima prostora da se slozi "sam od sebe" kako treba.
Kada je uvodjen ntfs u pricu, cuo sam glasine, da se ntfs ne fragmentira(!?).. odnosno da se defragmentira sam od sebe.. sto je kasnije bila izmisljotina.
Windefragmenter nisam kosristio (Diskeeper jesam) i ako je to ona ugradjena alatka u WinXP, imam osecaj da je tu samo reda radi... i ne ocekujem da je bas svaka aplikacija koju su napravili da se bavi ovim poslom uspesna u tome... pogotovo je problem sa velikim diskovima i malo slobodnog prostora... to ne treba ni pokusavati, moze da vrti nedelju dana i da ne sredi nista.
Ja sam testirao ucitavanje velikih fajlova, pre i posle defragmentacije... disk je bio pristojno prazan... fajl tek iskopiran na prazan prostor... razlika je bila deset puta (sporije je bez).
Ako nisi to koristio do sada, i nemas problema... odnosno sve ti je ok sto se tice ove problematike... onda ga nemoj koristiti...
Meni licno smeta kada se zapali HD ledara i masina "skace po stolu"... dok pokusava da sastavi veliki fajl i prebaci ga u memoriju.... pa se sa tim borim na ovaj nacin.
Onima kojima to ne smeta, ova prica nije ni namenjena. Problema sa gubitkom fajlova nisam imao (ni sa ovim niti sa Diskeeper i SpeeDisk), da ponovim.
Na kraju... dobar bekap je uvek zastita... cak moze da bude i fragmentiran... ovo o cemu pricam je priprema fajlova za rad s njima na disku koji ce biti koriscen za to... ako su neki fajlovi jako bitni... cuvajte ih na jos jednom (drugom) disku... ima raznih procesa koji mogu izazvati korupciju fajlova na njemu... ne samo defragmentacija.
pozdrav
bogi