View Single Post
Old 01-03-2010, 02:00 AM   #3
Shot
Stara Rumski Elita 2003.

Shot's Avatar

Default Re: Priveden Branimir Djokic?

Nije me bilo par dana i sad dodjem i citam ovo... i ne mogu vjerovati!!
PA ZAR TOGA KOD VAS IMA !!!

Uopce ne razumijem koji je to koncept? Nemojte me shvatit krivo, al bas mi nije jasno koji je koncept s tim udruzenjima muzicara. Bavis se muzikom i onda odes na komisiju koja ti izdaje licencu da si ti sad postao muzicar. To platis i sta onda? Jel time sto placate svake godine dobivate zdravstveno ili neke beneficije pa da vam to drzava priznaje kao staz kad jednom idete u penziju? Ako je tako, onda to uopce nije lose!

Ovdje u HR nema takvih stvari. Postoji nekoliko udruga koje se bave muzikom. One "glavne" su HDS (hrvatsko drustvo skladatelja) unutar kojeg je njihov odjel ZAMP (zastita autorskih muzickih prava) koji uzima novce od radio stanica, kafica i svih obrtnika. Po novome uzimaju neku minijaturnu lovu od distributera praznih cd-a i memorijskih kartica pod pretpostavkom da ce se na to snimati muzika. Dosta kontraverzi se oko toga vrti. Oni onda te novce raspoređuju i isplacuju autorima pjesama. Autor moze biti svatko ko se besplatno uclani. Novce dobiva ako radio i televizija prijave njegovu pjesmu da su ju pustili. Zna se koliko pjesma ima minuta, a jedna minuta je jedan bod. Svake godine se izracunava vrijednost boda i prema tome se isplacuje lova. Ne moram ni spominjati da muzicari nikad nisu zadovoljni i pricaju razne price, al ko ce ga znati...
Druga je udruga HUZIP (hrvatka udruga za zastitu izvođackih prava). Oni isto skupljaju pare ali se oni bave iskljucivo izvedbama. Znaci recimo ako osoba A izvodi pjesmu od autora B onda se to prijavi i netko (organizator uglavnom) plati. Isto tako, od te udruge dobiju pare oni koji nisu autori pjesme ali su svirali na njoj (dosao covijek odsvirao npr. trubu na originalnoj snimci i sad da ne ispadne da nije nista dobio osim prijateljskog tapsanja po ramenu od autora, onda njemu huzip plati kad se ta pjesma izvodi).
I ima HGU (hrvatska glazbena unija). To je udruga u kojoj se placa godisnja clanarina. Oni imaju "snagu" da izdaju porezne potvrde pa su jako popularni. S njihovom potvrdom se ne placa porez na ugovor o djelu (tipa, organizator koncerta ne mora platiti porez drzavi pa onda da malo vise honorara bendu nego sto bi bez te potvrde dao). Navodno bi te potvrde mogle biti upitne u narednim godinama jer EU to ne tolerira pa cemo vidjet sto ce bit...HGU se također dosta bori za prava muzicara pa povremeno istjeraju neke ustupke od vladajucih (recimo natjeraju nekog gradonacelnika da za docek nove godine uzme domaci bend a ne strance) i lobira na drzavnoj razini da domaca muzika bude zastupljenija u medijima.

Nema nitko ko bi te doveo pred komisiju pa ti govorio da si ili nisi muzicar. I da bi se netko bavio muzikom teoretski ne mora biti apsolutno u nikakvoj udruzi (samo mu se to ne isplati jer ostane bez nekih novaca)...

Ajde netko s dobrom voljom i razgibanim prstima da mi napise kako to u srbiji ide s udrugama... pliiz... bas me zanima! Ma zapravo, zanima me za sve ex-yu drzave (Slo, Bih, Mk, CG...)
- -= - =- = - = - = - = - = - -
Shot is offline   Reply With Quote