View Single Post
Old 28-02-2010, 08:26 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Efikasnost bass trapova?

Quote:
Originally Posted by Elf View Post
Ono shto ja znam je da bilo koji porozni materijal nema efikasnosti na nizhim frekvencijama,vec da je za to potreban recimo mehanichki rezonator.Ne znam koliko su ovi komercijalni bass trapovi od nekih vrsta sundjera efikasni...
Jedna i sama ploca (ili komad) od apsorpcionog materijala nema mogucnost da apsorbuje skoro nista na frekvencijama ispod 100-200Hz, ali se pogodnom konstrukcijom i povecanjem kolicine (ukupne) apsorpcionog materijala TO MOZE uraditi.
Za tako nesto vam treba:

1. .... povelik prostor... 30-50% zapremine zauzmu bass trapovi (kosta prilicno, ali ajde... mozda ga vec imate)
2. .... novac barem za materijal, mnogo vise nego sto vecina na ovom forumu moze da pretpostavi u najgrdjim snovima
3. .... neko dovoljno strucan da ne upropasti sav taj materijal i prostor... ako radite sami,... bilo bi barem smisleno da ste to barem jednom nekome uradili uspesno.

Informacija o realnom sredjivanju bass frekvencija (ispod 100-200Hz) prakticno nema javnih, i dostupnih svakome (anonimno), nevezano da li pricamo o literaturi ili internetu.

Sto se tice Efikasnosti bass trapova...
Tesko se moze reci ista o tome najvise zato sto to nije konacna deklaracija... efikasnost ne zavisi samo od tipa i konstrukcije bass trapa nego i od problema koji treba da se resava. Prilikom projektovanja akustickog tretmana, poznavanje svih bass trapova, kao i njihovog ponasanja je apsolutno neophodna (kao i u svakom poslu, postoji neka abeceda).. prema odredjenom problemu se i bira resenje... nema sablona.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote