Thread: Korg M3
View Single Post
Old 25-02-2010, 09:11 PM   #62
Synclavier
Moderator

Synclavier's Avatar

Default Re: Korg M3

Evo da i ja, sa zakasnjenjem, dam mali "doprinos" raspravi koja se rasplamsala i otisla uglavnom u pogresnom smeru...

Elem, najcesce se ne javljam na thread-ove ovog tipa, ne iz nezainteresovanosti ili nekolegijalnosti, vec sto se najcesce tema "izmakne" na samom startu i bude, eventualno, samo kolateralna steta... Posto sam, ipak, i sam pred nekim odlukama o kupovini, a i pomenut sam, sto ja, sto neki moji prijatelji, 'ajd' da i ja primetim po nesto...

Odmah na startu rekao bih da se gotovo 100% slazem sa svim sto su izrekli Dule A (jos poodavno) i clusterchord, kao i sa off-ovim opaskama koje su uvek na mestu. Iako zvuci kontradiktorno slazem se i sa dosta toga sto izrekose slowstar (nas Sloba, ali i tuomas, mada se nikako ne slazem sa njegovim nastupom, ali o tome malo nize.

Posedujem "inkriminisane" Triton Extreme (76key, MOSS, 96MB RAM) i XP80, a trenutno sam u fazi nabavke M3 XPanded (73key, RADIAS, FW), posto sam dobio ponudu SKY Music-a za saradnju (na obostranu korist). M3 sam dosta detaljno testirao u vise navrata i moji utisci su sledeci:
U odnosu na Triton seriju M3 generalno daje kvalitetniji i transparetntniji zvuk, ali ne i obavezno "gusci" i "probojniji". Sama poboljsanja OS-a, EFF jedinice, dodaci Karma opcije, KAOSS pad-a i drugih novotarija su sasvim ocekivana stvar za "osiromaseni OASYS" po pristojnoj ceni. Ono sto je standardno za Korg su preseti koji su malo bolje isprogramirani od konkurencije i koji izvlace i 110% iz sprave. M3 je zaista dobar "case alat" za brzo razvijanje ideja i za bazu nekakve instant produkcije.

U "svetom trojstvu" (Roland, Korg, Yamaha) uvek se nekako znalo "gde sta treba traziti" medju workstation-ima. Ako vam trebaju kvalitetni instrumenti poput akusticnih klavira, stringsa, akusticnih gitara,itd., kvalitetna sample baza i sample prosirenja, dobra semi-weighted klavijatura... uzimate Roland (idealna "prva" klavijatura u multi setup-u i cest izbor "klasicarski" orijentisanih pop sviraca/producenata); za Korg se odlucuju svi kojima treba live ergonomija, kvalitetan combi mod, dobra poly synth, seq, ethereal, complex, hammond, lead baza, multisempling, "alati za razvoj ideja" poput karme i hibridni tip prosirenja (i sample i modeling (MOSS, RADIAS)) (idealna "druga klavijatura" i cest izbor pop/rock live muzicara i dance producenata); za Yamahu se cesto odlucuju oni kojima treba dobar arsenal preseta kao: pop-rock piano, rhodes/wurly, hammond, lead, odlicno velocity mapiranje i dobar osecaj pod prstima, sjajan izbor "separate synth" i modeling prosiranja (PLG serija), a od skoro i odlicna uklpoljenost u Steinberg okruzenje (po potrebi odlican izbor i za "prvu" i za drugu" klavijaturu, cest izbor rock/fusion muzicara). U ovakvoj situaciji jasno je da ne postoji apsolutno najbolji workstation, vec samo najbolji za konkretnu upotrebu i senzibilitet muzicara.

E, sad malo i da se nadovezem i na neke tvrdnje, pa da kazem i sledece:

Triton Extreme dolazi zaista sa tregikomicno postavljenim master ekvilajzerom u obliku slova U, verovatno da bi fascinirao debelim i probojnim zvukom prosecnog netalentovanog i neobavestenog kupca i time zabasurio neke nesavrsenosti u zvuku. Prvo sto sam uradio, je da sam ispravio tu anomaliju, i, gle cuda, Triton se mnogo bolje smestio u bend, matricu, kako god, tamo gde i treba da bude. Slicna stvar je i sa preteranim kolicinama i duzinama reverba u nekim presetima. Vakuum cevka ugradjena u spravu mozda i jeste "zvaka za ludaka (seljaka?) i marketinski trik za lakoverne, ali vas niko ne tera da je koristite, ja je koristim (opravdano) u oko 5% preseta i vidim je kao cist bonus. Dobro iskorisceno MOSS prosirenje je tajno oruzje ovog synth-a, i tu je najveca razlika u odnosu na Roland koji nikad nije imao nista slicno. Zvuk mu je veoma unikatan, a RADIAS, iako u svemu superioran, takodje ne daje taj zvuk. Iako postujem da neki od workstation-a ne ocekuju (i ne koriste multisampling), Korg je jako dobar sto se tice kompatibilnosti i koriscenja multisemplova i tu mogucnost definitivno treba koristiti ako se ukaze potreba i prilika, ja je koristim i takodje vidim kao prednost. Uostalom, ako ste bas u situaciji da vam je Triton Extreme jedina (ili "prva sprava u setup-u) uvek postoji opcija da tu hronicnu Korgovu manu sa akusticnim klavirima resite tako sto cete RAM memoriju iskoristiti za Korgovu oficijenu William Coakley ac.piano biblioteku. I poslednji bonus u vidu cetiri sample prosirenja koja su instalirana u Extreme ima upotrebnu vrednost i u njima lezi razlog sto zaista neki strings, brass, ali i synth zvukovi zvuce uverljivije nego na M3, naravno uz obilje obrnutih situacija. Sto se dizajna tice, dosta dozivljaja je individualnog tipa, dosta sprava je dizajnirano na ivici kitcha, delim Slobinu ljubav ka MAC dizajnu, ali ako je to ideal, onda je jedan Triton Studio (mnogo) elegantniji, svedeniji i blizi tom idealu nego Fantom. Ne bih komentarisao "seljoberski" dizajn, jer ga naprosto ima, ali nije "ekskluzivno" Korgova znamenitost, cak znam i mnogo kolega kojima Fantom deluje nakindjureno i neukusno.

Bilo je i price o XP80, od hvaljenja do pljuvanja po spravi za "tezge i druge masakre". Moja iskustva su sledeca: Sprava je izasla 1996 (nabavio sam je 1997) i u tom vremenskom okviru je i treba posmatrati. XP/JV seriju smatram jednom od najuspesnijih i najupotrebljivijih u Rolandovoj digitalnoj eri. Bazna sirovina joj je prilicno (i za danasnje okvire) dobra, odlican set prosirenja (mnogi od tih semplova se nalaze i u sledecim generacijama prosirenja) i sve u svemu radi se o odlicnom allround-eru. Klavijatura je zadovoljavajuceg kvaliteta, editing prilicno (po potrebi) dubok uz veoma dobre DAC-ove. Uz to cela ova serija ima svoj prepoznatljiv zvuk i personalitet i obelezila je vise od dekade svetske produkcije. Kombinacija XP80 i Triton Extreme meni je godinama upravo odlicna i komplementarna kombinacija za live uz S90ES.

Generalno, meni prica o M3 i Tritonu lici na slicnu pricu koja se vodila pre dvadesetak godina o M/T seriji i 01W seriji sa druge strane. Iako je najavljivan na sva zvona kao totalno drugaciji i apsolutno bolji, ostalo je na tome da je o1W prirodno, kompletniji i savremeniji, ali da jednostavno nije "nadskup" u odnosu na M/T seriju i da je pitanje primene i afiniteta cemu ce se dati prednost. Tako nista nije smetalo dvojici osvedocenih "korgomana" kao sto su Joe Zawinul i Russell Ferrante da godinama i live i u studiju koriste M1 (Zawinul) i 01WFD (Ferrante) na dobrobit muzike. Nekako se bilo iskristalisalo da je M/T vise za rock/fusion, a 01W za pop, i cini mi se da je i sa Tritonom i M3 nekako slicna prica.

Bilo je primedbi, a i iznenadjenosti" povodom nekih koncerata, izjava, itd., pa da i tu malo "olaksam" brigu...
Iz "prve ruke" mogu reci sledece: navedeni koncert Z.Colica desio se po mom secanju 2003. godine (Sloba je svirao na koncertima XP80 do kraja 2004), i za to vreme zaista ne vidim da je "problem" sto je tada sviran XP80 kao tada sasvim respektabilna sprava. Ne smatram da je neozbiljno imati workstation na velikom koncertu, tim pre sto su i u top produkci na stejdzu oko 79% upravo workstation sprave. OK, naravno da se koriste i "prave" igracke kao stage piano, hammond (pravi ili klon), poneki analogni sunth, itd, ali tada jednostavno nije bilo logistike za to. Uostalom podugacak je spisak bendova iz inostranstva koji su gostovali u BG, Srbiji i okruzenju koji su bas rabili XP80, (cesto bas moj komad Youssou N'Dour, Ana Oxa, Kool & The Gang,...) da bi tu spravu krstili "neupotrebljivom i nekvalitetnom".
Cak mi iz nekih postova (tuomas) nije jasno kako se taj Rolandov nekvalitet, koji se bas toliko cuje na "vrhunskoj" PA opremi pretvara u kvalitet koji je potreban u studiju. Umesto objasnjenja dobili smo promo snimak bubnjara Amadeus benda (valjda kuci svira M3?) i kratki "masterclass" iz live folk-metal produkcije. Uz to, ne znam kako bih shvatio da je "Simply The Best" tako tesko (sa sve losim engleskim i harmonskim greskama) svirati "na domacem terenu" kad je to obavezni deo repertoara bar svakog drugog splavarskog benda (doduse sa pevacicom). Sto se tice instrumenata za "divljanje" ne bih ulazio u te podele, svaka se sprava moze koristiti na razne nacine, a ako je je bas toliko bitno i primarno, onda je nekako bolje, rekao bih, imati toljagu nego muzicki instrument ...

Last edited by diviner; 26-02-2010 at 02:04 PM.
Synclavier is offline   Reply With Quote