Quote:
Originally Posted by boggy
Ovako... kad ti krenes ukratko... vec je pobacana gomila drugih stvari ... i radimo samo to ukratko... ali ako je vec ukratko ne sme biti netacno.
pozdrav
bogi
|
Naravno, to mi svakako nije cilj.
Quote:
SumAnut, meni je drago da neko poput tebe pise ove tekstove, jer sta god ja da krenem da pisem to uvek bude preopsirno... svaki pojam koji uvedem zahteva objasnjenje... koje ako i ne znam trenutno... znam gde mogu da ga nadjem... i to na kraju bude nemoguca misija sve ubaciti (sto ja mislim da treba)... takvi su mi postovi... radovi su mi jos gori.
|
Moje shvatanje svega ovoga je dosta povrsnije od tvoga, pa sam opet i ja imao taj problem, hteo sam da pisem o digitalizaciji u celini (ko zna na sta bi to licilo), medjutim diviner rece da bude kratko, pa na kraju odvojih to ovako na pola ... opet da se pise po jedan pojam, prekratko je ... da se dublje ulazi u materiju kontraproduktivno je ... tako da jbg ...
Ono sto je dobro je sto je ovo sajt, nista nije konacno, radi se na tome koliko se moze, pa ce vremenom biti sve vise i vise pojmova, i oni ce se medjusobno povezivati, pa ce to biti sve blize onome kako ti to zamisljas, mada ipak treba razdvojiti struku, od necega sto bi neko citao na sajtu.
sto se tice aliasinga i filtra:
Quote:
Antialijasing filter bi po pravilu morao da bude pre AD konverzije (dok je signal još uvek anlogni), te da signali iznad maksimalne zeljene frekvencije ni ne stignu do AD konvertora.
To omogucuje tzv. brick wall filter.

Frekvencijski odzvi brick wall filtera
Medjutim, ovakvi filteri se veoma teško prave u analognom obliku, te je uveden drugi metod za izbegavanje aliasinga, a to je oversampling (prakticno digitalni filter odnosno DSP). Tako da na ulazu u AD konvertor obicno imamo samo obican low pass filter, sa mnogo blažom strminom nego sto je to slučaj kod brick wall filtera.

Frekvencijski odziv low pass filtera
|
?