Quote:
Originally Posted by Bota
Boldovana recenica je totalno pogresna. Ako pricamo o frekvenciji odabiranja onda je rijec o diskretizaciji u vremenu a ne o "diskretizaciji po amplitudi". Diskretizacija po amplitudi predstavlja proces kvantovanja signala a to je nesto sasvim drugo.
Recenica "potrebno ga je diskretizovati po amplitudi, tj. uzeti određeni broj odbiraka" je kontradiktorna.
|
Previd ... prebacio sam se sa bitova i diskretizovanja aplitude, posto sam ta dva teksta pisao paralelno pa sam ih posle razdvojio ... ispravljam ...
Quote:
Jos jedna recenica koja nema smisla. Sta je to prag odabiranja?
Ako filtar "smanjuje" (vrlo nevjesto odabran termin, pravilnije bi bilo reci slabi) signal onda nakon filtriranja nivo signala ne prelazi neku odredjenu vrijednost. Ta vrijednost, u cijim granicama se krece nivo signala nakon filtriranja, ne moze se porediti sa nekakvim "pragom odabiranja". Termin prag odabiranja bi mogao dimenziono upucivati na frekvenciju (odabiranja?) ali nikako na nivo signala.
|
U tekstu je kvantovanju je opisano sta je prag odabiranja ...
U zavisnosti od konvertora i broja bita, nivo na tom pragu moze biti veci ili manji, ali svima je zajednicko da se mora spustiti ispod tog praga (koliki god nivo tog praga bio), pa je tako najjednostavnije reci?
Svuda se koristi treshold ili prag za amplidudni domen, ne razumem kakve to veze ima sa frekvencijom odabiranja?
Sto se tice slabljenja ubacicu to, jeste precizniji izraz.
Quote:
Proces digitalizacije analognog signala mozemo podijeliti na tri dijela:
1. Diskretizacija u vremenu (odmjeravanje)
2. Diskretizacija po amplitudi (kvantovanje)
3. Kodovanje signala (zapisivanje odmjerenog i kvantovanog signala pomocu niza "simbola" tj. bita)
Na slici je crnom linijom prikazan signal nakon odmjeravanja i kvantovanja ali jos uvijek nije izvrseno kodovanje, stoga ne mozemo govoriti o digitalnom signalu vec o signalu diskretizovanom po vremenu i po amplitudi.
|
Posto su clanci odvojeni (bit depth, sample rate), samo cu da izmenim i stavim da je to diskretizovani signal. Bolje nego da u deo o sample rateu dodajem i kodovanje ... a da pisem poseban clanak o kodovanju mislim da nema potrebe ...