Thread: Govor u pjesmi
View Single Post
Old 23-02-2010, 12:41 AM   #9
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: Govor u pjesmi

Glas je, naravno, najpre potrebno usnimiti ?to bolje, bli?e nuli, a to - prvo zavisi kako od opreme, tako i od mesta gde se radi. No, pretpostavimo da ima? manje ili vi?e isti problem kao ja - reverberacija prostorije!
Ja snimam tzv. of-ove za tv-emisiju i po?to ih naknadno sme?tam na traku sa muzičkom podlogom, cilj mi je da kada govor prestane muzika ?to efektnije dođe do izra?aja, pa najpre u Adobe Auditionu 3 radim sirov editing fajla, pri čemu pobri?em sve udahe između reči i skratim pauze između njih. Gotovo uvek pojedine reči ubrzam, a druge usporim (time-streching), pa sa onim (rečima) ostavljenim u izvornom tempu to daje prilično kreativan efekat, ne?to kao - igra dinamikom. Ali nikada br?e od 108% niti sporije od 85%. Osim toga, ne slučajno, koristim upravo pomenuti software jer za razliku od drugih ima daleko intuitivniji (ipak je to Adobe) grafički prikaz prilikom ručnog envelopiranja, a to ti je, veruj mi, veoma va?no kada ima? zilion sitnih zahvata na fajlu. Ako ne zna? o čemu ti pričam, kada selektuje? deo fajla i vidi? ?ta biva sve će ti biti jasno.
Neki će mi ovde zameriti ?to bri?em udahe, ali ja stojim na stanovi?tu da oni vi?e odvraćaju pa?nju slu?alaca (u mom slučaju i gledalaca) nego ?to doprinose očuvanju prirodnosti miksa.

Kada ovo uradim, u Wavelabu isti fajl provučem kroz rack-kombinaciju tri plugina: iZotope Ozone 4, Waves RDeEser i Sonnox Oxford R3 Dynamics.

Prvi slu?i da glas, ?to bi se reklo, frekvencijski legne. Prema tome eq oduzimanje i dodavanje je neminovno, i odmah ti mogu reći da se oduzimanje odnosi na niskofrekventno podrucje, do, opisno rečeno, "ivice" prisutnih basova koji se pojavljuju u muzičkoj podlozi. Njihovu noseću energiju, naravno, ne ?eli? da konfrontira? onoj koju ima glas, tim pre ?to isti potencijal krije u mid-range-u, te ti upravo tu i savetujem gain. Uzgred i blagi hi-cut, jer sibilanti znaju da strče, pa ih je neophodno ukrotiti.
Primetiće? da ovo pravilo va?i i za korekciju "pevajućih" traka.
Jednostavno nema druge kada je potrebno zvučno usaglasiti glas (bilo kakav) sa muzičkom celinom.
Izbor da to bude iZotope Ozone 4 je zbog palete alata koje ovaj multi-efekat nudi. I nekako mi najpreciznije ističe ono ?to u glasu ?elim, pre svega u delu "Multiband Harmonic Exciter". Igraj se s tim, to je sve ?to ti mogu reći. "Farbanje" glasa je individualna stvar, i zavsi od ideje, ali i sadr?aja u koji ga pakujemo.

Waves RDeEsser-om dodatno skidam lo?e sibilante, a Sonnox-ovim pluginom konačno stavljam tačku na izvlačenje dinamičkog maksimuma iz, u tom smislu, grubo editovanog fajla u Auditionu 3.

Reverb koristim u eksperimentalne svrhe, (OhmBoyz & AudioEase Speakerphone) i to u CuBase-u, dozirano automatizacijom preko senda. Mukotrpno, ali umetnički opravdano.

Eto, nadam se da sam bar malo pomog'o!