Re: kome uopste trebaju gitaristi !!
MD je napisao:
I ostaje samo ideja i umjetnost... ili što već...
I to je neverovatno tacno!!! trebalo mi je vise od 40 godina da shvatim da najbolji svirac na svetu, nije nista u poredjenju sa osrednjim kompozitorom...
Sto se "zivih" i "Mrtvih" instrumenata tice, zbog posla, a i prakse sam se prilicno izvestio u imitiranju "pravih" gitara, "pravih" gudaca, i "pravih" simfonijskih orkestara, i tek tada shvatio da u aranzmanu, kompoziciji, operi, simfoniji nijedan instrument nije "instrument" nego samo FUNKCIJA, zapamtite vi "gitarski heroji" u SNIMLJENOJ pesmi, simfoniji, oratorijumu bilo cemu - svaki instrument je FUNKCIJA u realizaciji neke muzicke ideje, a ne izvodjac "Heroj" koji strahovito svira - KOJESTA!!!
Prema tome pravi svirac Fender precision Bassa ili isti taj, dobro semplovan, je svejedno! cak je semplovan, i odsviran na klavijaturi ponekada bolja verzija, jer je bolje realizovana, ili zemunski: "Ispostovana" ideja kompozitora, aranzera, coveka sa
I D E J O M....O cemu vi diskutujete?
Onom prvom recenicom koju sam citirao MD je rekao SUSTINU!
Koje bre "Prave" gitare ili "Pravi' bubnjevi? Zasto? zbog vecih problema? sukoba ideja autora pesme/aranzmana sa velicanstvenim "sviracima"
U funkciji pop pesme je POTPUNO SVEJEDNO ili cak i bolje koristiti MIDI, semplove i slicno nego zive instrumente,pogotovo ako su adekvatno i umesno odsvirani ili "isprogramirani" izuzev kada se radi o improvizovanoj, ZIVO izvedenoj muzici, kojoj su "Zivi" izvodjaci sustina i temelj, svrha postojanja, i tu su stvari jasne!
Ljudi koji "Analiziraju" snimak, i glume neke detektive, koji ce da otkriju jel' u pesmi prava ili "vestacka" gitara su zaludne nadzak-babe koje nemaju drugog posla, bolje bi im bilo da smisle neku melodiju, aranzman, pesmu nego da traze "vestake" u snimku!
Dakle ono sto sam hteo da kazem, a nasrao sam mnogo ponovo, sve u teznji da kao budem jasan - je prosto - IDEJA JE NAJVAZNIJA, a cilj OPRAVDAVA SVAKO SREDSTVO, bar u muzici, zar ne?
Last edited by slowstar; 19-02-2010 at 07:03 PM.
|