View Single Post
Old 14-02-2010, 11:31 PM   #8
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: kome uopste trebaju gitaristi !!

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
O tome napisah i sam.
Čak kada su u pitanju ne samplovi, nego i gotovi snimci!
Nema šanse da se membrana mica, zvučnika, plastika, digit ili već šta, poredi sa onim što ljudsko uho čuje 'u živo'. A kamo li da sa npr. 'logici' gitare nekompatibilnim klavijaturama (pa da je u njih ubačeno ne znam šta) proizvede gitara. Bar za sada je tako.
Isto tako koječime filtrirani samlovi, snimci, ...
Kada nauka razluči koliko treba parametara da bi se definitivno prevarilo ljudsko uho (mozak), možda šta i bude. Za sada imam utisak da bi nekakav računar sa potrebnim softovima, koji bi to mogao, bio velik kao pola moje čaršije.
Možemo samo pričati o tome da li mi se nešto umjetno sviđa ili ne : kao i plastično cvijeće : lijepo izgleda ali - ne miriše.
Sve ostalo je borba za hiperprodukciju ili zaradu. A to baš da je ikada donijelo šta dobro - nije.
Doduše, svaka roba ima svog kupca.
Zato još uvijek prolazi TF .

Znaš kako, tvoja priča malo ide u jednu krajnost...Na kraju će ispasti da ništa nije dobro, niti ima bilo kakve prave vrijednosti osim muzika koja se izvodi živo i to isključivo na akustičnim instrumentima i vokalno! Bacimo onda i tu električnu gitaru u smeće - jer, jako je diskutabilna i njena "prirodnost" pogotovo kad prođe kroz distorziju ili procesor...ode ti priroda...sa dovoljno jakim ozvučenjem - ta gitara će biti glasnija od simfonijskog orkestra...'bem ti ja tu "prirodu"...bacimo onda električni bas, bacimo sve klavijature i sintisajzere...mikrofone... snimanje....ništa od toga nije prirodno! Ama baš ništa! Muzika bi onda trebala da involuira na taj nivo kada se izvodila isključivo uživo i na akustičnim instumentima....Ne mogu se složiti sa tobom!...Bacimo onda automobile i vratimo se konjima...ugasimo struju i vratimo se svijećama...postanimo amiši Ja ću se definitvno složiti sa tobom iz jednog određnog filozofskog ugla da tehnologija ne utiče dobro na određene vrijednosti i da se neke vještine razvitkom tehnologije gube...Međutim, treba imati mjeru i postaviti stvari realnije....znamo dobro da je džez u svojim nastancima za tadašnje ljubitelje klasične muzike bio nešto ljigavo i prostačko do zla boga...eto taj džez je sad i sam klasika...znamo dobro , da je sličnima kao ti smetala i pojava električne gitare i klavira...Sjećam se da jedan pijanista (zaboravih mu ime) nije htio da svira sa Milesom Davisom na Rhodesu , jer mu je ta elekrična sprava bila , malo je reći, odvratna...A, Rhodes sad postade kultni instrument i sad kao isti taj rhodes predstavlja neku "prirodnost"...bla bla...Predpostavljam da će jednom u budućnosti biti rasprave tipa " da li ikad HMVsti874 mogu da zvuče kao stari VSTi-jevi....Onda će neki nostalgičari da pričaju o tome kako ništa ne može da bude masno ili prirodno kao stari dobri VSTi, onda će neki klinac da dođe i da tvrdi da on sa svojim supersoničnim HMVSTi874 može sve puno bolje nego što to može na matorom, analognom , VSTi

Vrijeme ide i stvari se mijenjaju...sve ima dobre i loše strane...sve je manje vrhunskih svirača...
balthazaar is offline   Reply With Quote