View Single Post
Old 11-02-2010, 10:59 AM   #9
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Prevodi audio izraza?

Quote:
Kaze mora sve, u duhu naseg jezika
Ekvalizacija, pa iz toga sledi da je pravilo reci ekvalajzer, mada i sam govorim ekvilajzer...

Bilo kako bilo, ovo je jedan od razloga sto nikada nisam upisao bilo koju domacu drzavnu skolu, pre svega usmereni su 90% na film koji me ne zanima, a u privatnim skolama su ljudi sa mozda nekakvim iskustvom i jedva srednjim obrazovanjem a rade kao profesori - cast izuzecima!

Traziti od studenata da u "duhu" jezika prevedu termine koji su stari u proseku najvise 30-tak godina u Srbiji, a veliki deo mnogo manje,cak i jedva deceniju, koje su sa korenima najcesce engleskih reci.....KATASTROFA!
Toliko o znanju tog profesora i o materiji za koju se naziva profesorom i o znanju maternjeg jezika!

Sta bi sa mehanikom trebalo da bude, gde su gooomile reci nemackog porekla,jer je mehanika dobrim delom stigla odatle u Srbiju kad je stizala???

To je isto sto i Windows na srpskom, iseci, nalepi...?!? To nije nikakav duh, to je neozbiljnost, neznanje i pre svega ne opisuje pravo stanje! (a i rimuje se)

Sad malo demokratskih izraza:

Trusno podrucje, multikulturalnost, visenacionalnost (i ostala gej sranja) su dovela do toga da je srpski jezik konglomerat stranih reci i izraza i skoro je nemoguce utvrditi znacenje termina "duh" jezika! Duh srpskog je da je sacinjen tako da ima dobar deo stranih reci i izraza.

Naravno to nije ni razlog posto - po to' ubacivati na silu strane reci u jezik kao nasi frendovi susjedi, ali kada se radi o inzenjerstvu,nauci,tehnologiji onda je iluzorno ocekivati "duh" jer smo u tome uvek bili oslonjeni najvecim delom na zapad, pa i termini otuda i poticu!

- Zasto u medicini niko ne prevodi reci?!?
- Kako ce da prevedu Fajnalajzer,Metaflendzer,Multibend ultramaksimajzer...?

Evo ja sad uzmem da prevodim!

Kako treba prevesti "Flendzer" (eng.Flanger)
Vecina knjiga ce ponuditi ovo:

flange - bok
flange - boklade
flange - flanša
flange - ivica
flange - izbočina
flange - naglavak
flange - obod
flange - okrajak
flange - prirubnica
flange - rub
flange - spojka
flange - zatvarač

Aj sad...!

Sta - "naglavakator"?! "Izbocivac"!? "Okrajakivac"?!

Uzeli smo komunjare i obukli im trenerke i dali umesto partijske - stednu knjizicu, eto , to je to!!!

Izvinjavam se, ali ova problematika me jako pogadja, jer je prisutna u svim delovima drustva i jedan je od glavnih razloga kada neko pljune i kaze :" E jebem ti drzavu i narod!"...

Poz'

Last edited by Bockie; 11-02-2010 at 11:08 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote