View Single Post
Old 29-01-2010, 06:54 PM   #34
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Default Re: Kako oziveti zvuk soft synth-a

Nisam imao sreću da me roditelji pre tri'jes godina upi?u u muzičku ?kolu. Ćale je kontao kako je karate prava fora, a keva se zdala da joj sin ide na tečajeve plesa .
I ako im i?ta budem zamerao u ?ivotu biće to njihovo "začepljeno uho" na sve one moje dečačke poku?aje da zvi?dukom artikuli?em melodije i ritmove koje bih čuo na radiju.
U međuvremenu naučio sam rifovati na gitari, "čukati" molove i durove na crnim'n'belim dirkama, a i pevah u horu godinama ali, na?alost, ne znam da čitam note i ne stidim se to da vam priznam.
Ali strast prema zvuku, načinima da se on stvori, promeni, prethodno snimi i naposletku prosledi do recipijenta nikada me nije napu?tala.
A onda, radeći na radiju, upalila mi se ona sijalica iznad glave i osvetlila cilj koji sam sebi tada zacrtao!
Neću da se izra?avajući se u radio-skečevima, radio-dramama te ostalim radio-foničnim formama koristim gotovim zvucima, serviranim na gotovo. Hoću da kada nekome ponudim svoje "nazovigakakohoće?" delo, ono bude kompletno moje. Da, zapravo, sebe nateram da ulazeći u svet audio-produkcije spojim korisno i lepo, u stvari, posao sa s njim usko vezanim hobijem.
Kupio sam, između ostalog, M-Audio Radium 49, otkrio Rumski forum, skinuo gomile semplova, tutorijala, i polako učim da koristim sve to.
Nisam profesionalni muzičar, niti ću to ikada biti, ali s obzirom da vas isprva u mnogim temama nisam ni razumeo, a da sada to nije slučaj, mislim da sve ovo nije gre?ka.
Dakle, relativo je do apsolutno neva?no ?ta će vam neko poput mene reći o "O?ivljavanju soft synth-a", ali stoji i to da nikad ne zna? ?ta će? i od koga naučiti.
Recimo i to da na M-Audio Pro 5 verovatno ne bih mogao ni čuti razliku između soft i hard synth-a, sve da i ovaj drugi imam.

P.S.

I da, zaista je bezveze ?to svaki drugi topic ode u aut, ali to je, mislim, zbog toga ?to u umetnosti uop?te (svuda) vlada stvaralačka kriza, pred kojom uvek pada paravan, i to, iz ruku muzičke i uop?te kulturom "inspirisane" industrije.
Individualnost je otud nema, ali bunt postoji, mada se kanali?e kroz prepucavanja i pritom, ?to mi naročito smeta, ne biraju se reči....
Ja ih neću potezati, niti prozivati one koji ih koriste.
To neka je njima na čast i domaće vaspitanje.