View Single Post
Old 29-01-2010, 02:32 AM   #12
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Kako oziveti zvuk soft synth-a

Moritz, možda je to tebi tako, bez ljutnje, probao sam i ja Andromedu i TI u matrici, i bez matrice, ne znam kako da kažem.. al ja bih morao bih gluh da ne cujem razliku odmah. to su razliciti sintesajzeri, i sluze za razlicite stvari. sve im zvuči različito. nema virus sa čime napraviti to što radi andromeda (i obratno).

npr uzmi neki PWM pad na andromedi odsviraj dvije glupe harme stavi u miks, i probaj to na TI, pa to je cista naučna fantastika da da mozes to ponovit. nemas na čemu; oscilatori nemaju nikakvu organičnost, niti PWM diše. rezonanca suha i gotovo nepostojeca. to uopće nije složeno na taj način u njegovom codu. micro drift i saturacija svakog pojedinog elementa u signalu svakog voice-a polifonije ponaosob, jednostavno ne postoji.

to sto TI puno kosta, kosta zbog drugih stvari. njegova cijena se na nikoji način "magično" ne preslikava u kvalitetu analognog modeliranja - TI je jednako dobar, ili loš, u tome kao što je bio B i C. nikakvog tu napretka nije bilo u tom VA segmentu. to je identičan kod. ili, digni malo rezonance, sviraj više tonove, pad kad krene škripa od aliasinga ima da te nema. i to već iznad middle C. neupotrebljivo. ko misli da je to "analogno" ponašanje, pa taj nije primiriso analogiji nikad u životu svome.

neki dan sam svirao TI po neznam koji put, i stvarno super mi je za ono sto radi, kao *eben digitalni sint za trance/ambinet i ostalo, ali svi problemi sa analognim emuliranjem su tu. da ne govorim da je Virusu bandwith ograničen u viskoim frekvencijama, u odnosu na androemdu, koja je sama za sebe vec jedan od tamnijih analogaca. strava. nisu to nikakve suptilne nijanse, ni u miksu ni izvan miksa.

mogao sam ovo da prešutim iz "političke korektnosti", al ne mogu više.

jos bi se nadovezao na tu priču o dodatnim gigaherzima koji će nešto promjeniti - to slušam već od 1995-te.. stalno isto... "za par godina"... "slijedeće generacije"... brate neće se to nikad desit. ta dva sistema su sustavno različiti, i nikad nemozes napravit 1:1 klon. samo aproksimacije. otac koji mi je citav zivot proveo dizajnirajuci digitalne filtere, i držo katedru za DSP 35 godina.. mi to objasnio jos davnih dana.

ima sinteva koji rade nešto solidniju aproksimaciju ponašanja analoognih sklopova i saturacije. al Virus nije jedan od njih. da me nebi neko shvatio krivo, meni se virusov filter upravo zato svidja... za taj sound karakter kakav je. jer jest drugačiji i poseban.

da se vratim na glavnu temu.. moje iskustvo je da je poželjno je provući VST kroz vanjski preamp, filter, bilo što, reamp, mic/amp da se pokupi malo sobe i kompresije od zraka. i sl.. NE ZATO, da bi ga se opet "magično" pretvorilo u analogni sint, već samo da mu se da malo 3dimenzionalnosti, karaktera na koji je naš mozak i uši navikle. čim nešto prodje kroz analgoji ili zrak putem mikrofona, omdah je prirodnije.. bolje se slaže u miks, sa puno takvih sličnih ITB signala. ta faza se naravno moze "preskočiti" ako se radi analogni miks, iz DAWa, pa se procesing jednostavno stavlja na inserte na konzoli.

nije štos da napraviš na VSTu neki proces koji se čuje "iz aviona", već jedna suptilna promjena koja se tek pošteno osjeti kao kumulativni efekt - kad miksas 32 kanala tako analogno procesiranih kanala, u usporedbi sa 32 kanala cistog ITB.

ja koristim stvari iz VSTa kojih nema u hardveru, i nemam s time problem, ali mi neki put jako pomogne kako mi se "lijepi" u miksu, ako ga malo provezem van i natrag. ne radim to uvijek. ovisi i o stilu glazbe i produkcije, namjeni. i vremenu koliko imas da dovrsis

PS bolja kartica ce ti pomoci da imas bolju konverziju pri usnimavanju. i ako nesto saljes van na procesing. i da tocnije cujes svoj miks. ali sama po sebi nece popraviti VA code ili nedostatke analgnih emulacije koje primjecujes.

clusterchord is offline   Reply With Quote