Thread: Live
View Single Post
Old 26-01-2010, 07:12 PM   #4
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Default Re: Live

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Koliko se, generalno, razlikuje tvoj pristup live radu (koncerti, nebitno da li se snimaju), od snimanja u studiju? Izbor mikrofona, bitnost preampa, analogne/digitalne mixete, inear/floor monitoring, omiljene spravice.....
U sustini, koncert je veliki studio, sa velikim main monitorima

Zadnjih 2 godine radim najvise na Yamaha PM5D, koji je stvarno odlican mikser, tako da od outboarda vise ne nosim prakticno nista.

Meni licno je najbitnije na prvom mjestu kako je setupovan sistem, na koliko Hz su rezani subovi, koliko su okasnjeni i kako su konfigurisani. Cini mi se da je tu 80% problema, i kad to rijesis, ostalo ide lako. Ako iz bilo kojeg razloga nisam u mogucnosti da promijenim sami setup u master skretnici, prvo sto cu da uradim je da pustim CD i da probam da na master grafickom EQ pobijem 2-3 dominantne rezonance ispod 150 Hz. Obicno to pomogne, i najcesce nema potrebe za daljim cackanjem na visim frekvencijama. Logika mi je uvijek da ako CD svira kako treba, onda nema razloga i opravdanja da miks koji napravis bude los. Ako ne zvuci dobro, znaci da imas problem u miksu, i da nije do sistema.

dvuckovic is offline