Quote:
Originally Posted by slowstar
Bogi, sve stoji, ai sam ja mislio na PUN TALASNI OBLIK, a ne polutalas ili alikvot, koji se cuje "kao" da ima zaista 20 hz, ali u realnosti ga NEMA!
|
Greska... ima ga... ne treba ti prostorija mnogo vecih dimenzija, ili zvucnik nekih monstruoznih gabarita, da bi (uopste) mogao da formiras (upotrebljiv) zvucni pritisak na spomenutim niskim frekvencijama. Samo ti treba odgovarajuci monitoring sistem i akusticki tretman prostorije.
U malim sobama, ispod najnize moguce rezonantne frekvencije, pocinje da "radi" tzv. "room gain", odnosno svojevrsni low pass shelving filter.
Znaci da je u maloj prostoriji jos lakse generisati niske frekvencije, ako sa njima idemo ispod frekvencije "najnizeg" sobnog moda.
Meni je jasno da je velika prostorija neprikosnovena u svakom slucaju, najvise zbog atenuacije prvih refleksija i kojecega drugog... ali mi se cini da muzicka/filmska produkcija ide u nekom drugom smeru, i da isplativost zakupa/izrade tih velikih prostorija danas postaje sve tezi i tezi zadatak za mnoge. Iz tih razloga na "dnevni red" dolaze teme ovog tipa... recimo ova... reprodukcija zvuka u malim prostorijama... koje su nekada tako "lako" resavane (samo) velicinom prostorije...
pozdrav
bogi