Quote:
Originally Posted by Zoki
Pozdrav svima.Znam da moja tema nema puno veze sa izgradnjom studija ali je verovatno dosta bitan faktor u samom studiju.Moje pitanje je koliki precnik bass membrane je odgovarajuci za frekvencije od 20 hz?
|
otprilike kao sto ti je objasnio slowstar....
Sto se tice bass frekvencija pa nanize, jedino su povrsina membrane i neizobliceni hod membrane woofera relevantni. A i tada uticu samo na maksimalni raspolozivi zvucni pritisak u prostoriji za te frekvencije.
Sto se tice prostornog rasprostiranja zvucnih talasa, paa... dimenzije membrane uticu na
vise frekvencije (manje talasne duzine), uporedive sa dimenzijama membrane...
Uz ove opaske, mogu da kazem da je "optimalni precnik" membrane povezan sa maksimalnim zeljenim
zvucnim pritiskom na (navedenim) niskim frekvencijama, i to je najznacajniji uticaj koji se danas uracunava...
Sto se tice zvucnog pritiska na 20Hz u zatvorenom i malom prostoru... pa... nije nemoguce ostvariti ga, naprotiv... evo merenja jedne male sobe,... gde se moze videti koliko je monitorski sistem sposoban da reprodukuje 20Hz (i nize)...
e sad, ... sta na tim frekvencijama moze da se cuje.. paaa... treba poslusati.
pozdrav
bogi
p.s. E da... za navedeni grafikon koriscena su dva woofera od 12" a neizobliceni hod membrane je oko 1". Za prostoriju vece zapremine, neophodan je utoliko veci broj drajvera za neki zadati zvucni pritisak na 20Hz...