Quote:
Originally Posted by Everlast
Licno nisam imao takve skokove u peak-u, mada vidim preko Digicheck-a da je intersample peaks problem i komercijalne muzke, verovatno zbog tih akrobacija sa up/downsamplingom i losim masterima - na glasnim delovima pesme su uglavnom u over-u
..
|
Evo, u cisto istrazivacke svrhe sam uzeo jedan "master" na 44.1 koji sam uradio, gde pikovi dolaze do -0.3 db .
U Sound Forge 10 sam sa Izotope SRC upsemplovao na 88.2, pikovi sad idu cak i u +0.6 db, crveno.
Uzeo sam taj isti master, normalizovao ga na -1db, opet upsemplovao pomocu Izotope SRC u Sound Forge-u, pikovi su isli do +0.2, znaci da su skovi u pikovima oko 1 DB i vise.
Takodje u istrazivacke svrhe sam uzeo Ghetto Trash koji si ti masterovao koji dolazi do -0.2 db i upsemplovao na 88.1. pikovi idu do +0.4 koliko sam izdrzao da pratim pikove i da ugasim pesmu
Sad mene zanima koji je metod najbolji prilikom masteringa, ako recimo radim snimak na 88.2 khz.
1.Da li, odraditi mastering, dovesti output na -0.2 ili -0.3 koliko god, onda downsemplovati, dobiti klipovanje, pa onda to klipovanje odseci limiterom?
Ili
2.Odraditi mastering, dovesti output na recimo -1 do -1.5 zatim downsamplovati i nadati se da nece doci do clipa, pa posle nakon downsamplinga u 44.1 uraditi jos jedan limiting od decibel do decibel i po?
I gde je najbolje uraditi dithering? Pre downsamplinga ili posle?
Hvala
PS: Nadam se da vas ne smaraju moja pitanja