View Single Post
Old 21-01-2010, 01:00 PM   #7
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: Audio Mythbusters

Quote:
huh... ok... onda ja uopste ne razumem te tvoje decibele, konvertore i tvoj logaritamski racun... bice da nismo ucili iz iste knjige.
Jedina zabuna je bila sto sam hteo da racunam linearni konvertor u dB umesto u paskalima, cim se me podsetio da ne moze presao sam u paskale i otad smo samo u paskalima, ali ti i dalje tvrdis da nesto ne razumes.
Bila je ogresna i prica o prvom i poslednjem decibelu, ali samo ako se gleda sa ljudske strane, ako se gleda sa fizicke strane istina je da svaka tri decibela nose duplo vise paskala, kao sto sam rekao, te da prva tri decibela, nisu nikako ista kao i poslednja tri, jer tome logaritam u sustini i sluzi, nelinearsnosti.

Quote:
sam spoj reci ljudsko uvo i "rezolucija" je paradox
Ne mora da znaci, ako je ovo dole navedeno tacno:

Pomeraj cestice, pri promeni pritiska na pragu cujnosti, je reda velicine 10^-9 cm (velicina molekula vodonika). Takvi pomeraji postoje vec sami po sebi kao posledica slobodnog tolotnog kretanja molekula vazduha. To znaci da bi uho, da je osetljivije, stalno culo toplotni sum!

Dakle nemoguce je da rezolucija uha bude manja od ovoga, ili da bude kontinualna iz gore navedenog razloga. Uho jednostavno ne registruje pomeraje cestice manje od ovog!?
SumAnuT is offline   Reply With Quote