Quote:
Originally Posted by SumAnuT
.....
Onda dolazimo do toga da je ok deliti decibele, jer iako nisu "matematicki" linearni, za ljudsko uho jesu, tako da onda ona prica o milionitom delu decibela koja je ispricana u ovom postu, ustvari sasvim ok, sve dok se govori o ljudskom sluhu?
|
Ne...
Tako nesto se, eventualno, moze desiti samo ako se kompresuje dinamicki opseg audio signala, sto se radi samo u telefoniji koliko ja znam... ali posle mora doci ekspander...
Znaci, kvantizacioni nivoi nisu logaritamski u digitalnom audiju. Nema reci ni o kakvim milionitim delicima decibela.
Quote:
Ili opet nesto propustam?
Onda mi je jos cudnije, jer ajde da ona moja sumanuta matematika sa poslednjim decibelom vazi pa da prihvatim da pri najvecim decibelima ta razlika postaje cujna, ali ovako, kada su decibeli linearni sa nasim sluhom i kada svaki dB ima istu tezinu, da neko tvrdi da cuje razliku od milionitog dela decibela, zar nije to malo cudno? 
|
decibeli jesu linearni sa nasim sluhom... ali su oni samo brojke za opisivanje i eventualno iscrtavanje skala. Sve u AD i DA konverziji je linearno, a ne logaritamski...
Kao sto rekoh nema price o milionitom delu decibela... pobrkao si stvari.
Quote:
Nesto kao podsvest, samo u slusnom organu 
Moze biti, sta znam, mada bih voleo da se odradi neki test, ne vidim sta je tu toliko komplikovano. Dobar studio, par ljudi sa istreniranim usim, dodavanje i oduzimanje tih necujnih signala bez da oni znaju i misterija je resena? 
|
preterujes
pozdrav
bogi