View Single Post
Old 20-01-2010, 05:31 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Audio Mythbusters

Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
...........
Ajde da preformulisem pitanje ...

Ja sam cuo da moji tannoyi suste sa visokotonca, kada im se bas priblizis ... Mislio sam da nesto nije u redu, posle sam saznao da svi zvucnici suste.
Ne suste zvucnici, nego pojacala koja ih pogone,... ili nesto cak i pre toga.
Quote:
Originally Posted by SumAnuT View Post
Cim sam jasno cuo ovaj zvuk, znaci da je on preko praga cujnosti. Ako ovaj sum ide stalno, kao i sum kvantovanja ili dither, a ovaj sum koji stvara zvucnik je jaci od suma ditehera, koji je kako videsmo ispod praga cujnosti, kako je onda moguce da se cuje promena dither suma?
Zaboravio si da si se priblizio... cim povecas rastojanje dva puta, zvucni pritisak se smanji za 6dB... cim smanjis rastojanje dva puta... zvucni pritisak se poveca za 6dB. Tako da na pocetku kad si dalje... lako se moze desiti da ne cujes sum jer ga ne mozes razlikovati od ostalih sumova, koji cak i u tretiranom prostoru mogu biti +50 do 60dBSPL.

Ono sto sam ja primetio je da se taj sum lakse cuje i sa vecih razdaljina ako je prostor tretiran,.. i ako je sum ostalih uredjaja smanjen na minimum.

Ljudski sluh je prilagodljiv... sto je tisa okolina... prag cujnosti je "nizi"

Mislim da gresis u tome sto neprekidno ocekujes da ce ti tu "baba rogu" u zvuku neko izvuci iz konteksta i pokazati izolovanu od svega drugog. Na zalost... nije tako...

U pitanju je prizvuk... potpuno maskiran korisnim materijalom. Uticaj se detektuje promenom karaktera korisnog materijala. Sklanjanjem tog "necujnog" prizvuka... promena u karakteru nestaje.

Mnoge stvari su tako detektovane, i kasnije nadjena resenja... ili je barem poceta potraga za njima...

Dithering je jedan od tih pomocnih postupaka, suzbijanje jitter-a je drugi. Ne zaboravi da jitter nije bila tema za diskusiju dugo godina na pocetku u CD produkciji iako je postojao sve vreme dok su se CD-ovi proizvodili... da nije bilo Julian Dunn-a ko zna da li bi i dalje bila prica da nekim ljudima i dalje vise odgovara vinil od CD-a... bez racionalnog razloga, i da verovatno lupaju gluposti ( da ne kazem lazu). Najgore sto se moglo desiti je da je prilikom nestrucnog "objasnjavanja" o fenomenu razlike.. izmisljeno barem jos dvadeset mitova...

Bas tuzno... covek je ucinio toliko mnogo za profesionalni digitalni audio ... a niko da ukuca pet recenica u Wikipediu... sajt mu jos uvek radi... iako nije vise medju zivima. Evo linka.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 20-01-2010 at 05:34 PM.
boggy is offline   Reply With Quote