Quote:
Originally Posted by SumAnuT
ok, evo ozbiljno:
0 dB = 0.00002 pa
120 dB = 20 pa
dakle dinamicki opseg od 120 db, izrazen u paskalima iznosi 19,99998 ~ 20 Pa
20 Pa, podeljeno na 2^24 (da ne idemo na 32 uopste) = 0,0000011920928955078125
Dakle, najmanji prag odabiranja je 0.000001 Pa, a prag cujnosti je 0.0002 Pa
Ne mogu da nadjem nigde, ali verovatno se i rezolucija za dinamiku smanji posle praga cujnosti, pa to onda vise nije 0.0002, nego mnogo vise da bi se osetila promena u nivou, ali eto neka bude i najmanje tj. 0.00002 opet je besmisleno.
Eto ti pravis zvucnike, koliko se to zvucnik pomeri da bi izbacio 0.000001 Pa, da li je takav pomeraj uopste moguc?
Ako je tehnicki moguce da oni nesto cuju, onda je moguce, ali ako teoretski i prakticno je to nemoguce, sta onda moze biti to sto oni cuju? To je ono sto mene interesuje.
|
Dogovori se, prvo... da li ces da se izrazavas u dBSPL ili u uPa... i jedno i drugo ne ide
Da ponovim.. treba ti jedna skala... u ovom slucaju je lakse dBSPL jer cemo ionako morati na kraju u decibelima...
Skala pritiska je
linearna a ne logaritamska skala... dok je dBSPL opisuje logaritamski.
Sto se tice pomeraja membrane i zvuka... pa mogu da ti uzvratim kontra pitanjem... koliki je pomeraj
zida kada cujes buku kroz njega u susednoj komsijskoj prostoriji? Ne mora da broji pare... moze da bude nesto sto realno cujes. Sracunaj sam.
Tu nema nikakve magije... samo povrsina membrane puta pomeraj... izracuna se koliki to pritisak moze da napravi na 1m i prebaci u dBSPL... ne znam cemu dilema?
Sto se tehnickih mogucnosti tice... s obzirom da pomeraj membrane skoro divljacki opada sa frekvencijom... za isti zvucni pritisak, dovoljni su mikronski pomeraji za osecaj zvuka koji mozemo da cujemo cak i mi koji ne cujemo razlike u razlicitim tipovima ditheringa.
Znaci... sve tehnicke mogucnosti su na raspolaganju... i postoje zvucnici prilicno detaljni da ovakve i slicne razlike predoce jasnije svojim slusaocima (mada su obicno "preterano" skupi)...
Ja, licno mislim da postoji jos povelik prostor koji se ne moze reprodukovati zbog nesavrsenosti zvucnika. Ali tada vise nije prica samo o razlikama u ditheringu.... ili cemu slicnom...
pozdrav
bogi