View Single Post
Old 20-01-2010, 04:10 PM   #33
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Audio Mythbusters

Moja pretpostavka je da ljudi ne dozivljavaju zvuk po zakonima koje mi koristimo za njegovo opisivanje i analizu... barem ne po onim koji su poznati i u upotrebi... wavelet analiza je jos u povoju... iako je najbliza onome sto je muzika u sirem smislu.

Lici mi na geometriju u totalno drugom koordinatnom sistemu...ne Dekartovom...

Sto se tice dokazivanja da li neko nesto cuje ili ne... paaa s obzirom da sam u vecini... odnosno ne cujem razlike... ako stvari uprostim.... mogu na kraju da dokazem samo da ja ne cujem... sto ionako znam odavno... zato kazem da nije poenta, i zato ne zelim da se bavim time.

Sto se tice sala... paaa... nisam se salio na ovom threadu... i prica nije za salu.. mnogo cega (ozbiljnog) je povezano sa mitovima o kojima se ovde (pokusava da) diskutuje...

pozdrav

bogi

p.s. sto se tice decibela... decibel je u sustini logaritam linearne skale... i ni po cemu se gornjih i donjih 3dB ne razlikuju... znaci... kad uvedemo merenje u decibelima... onda smo "zaobisli" logaritamsku karakteristiku ljudskog sluha... na koju si zaboravio... a to je bio i jedan od razloga zasto se dB i koristi uopste. Sve sto se izmeri u decibelima... mislim na nivoe.. ljudski sluh dozivljava linearno. Promena od tri decibela na -20 ili -10 decibela ... zvuci kao potpuno ista relativna promena nivoa (psihoakusticki)

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 20-01-2010 at 04:17 PM.
boggy is offline   Reply With Quote