View Single Post
Old 16-01-2010, 04:35 PM   #6
gregor z
Moderator

Default Re: 'Ko radi svoj mastering?

Pa da i ja kao novi moderator ove sekcije dam neki svoj pogled na stvar....

Po nekom mom mi?ljenju koje izlazi iz iskustva , ja bih napravio ovakav redosljed plug-ina ili analognih sprava.

1. Kvalitetan Hi-Pass filter - ja osobno upotrebljavam PSP Neon HR u linear phase modu i u maximalnoj resoluciji-
Najvi?e energije je na bas području i sa korektnim filtriranjem subharmonika , mo?e se u?tedeti puno dynamic ranga.

2. EQ za "či?čenje" resonantnih frekvencija i korekciju frekvencijskog spektra - uvijek u cut maniri....sada za to upotrebljavam Brainworx BX Digital....u najvi?e primjera u M/S modu

3. MicroDynamics kompresor.....sa njim napravim neki kontrolirani "pumping" u tempu pjesme - na neki način pojačam "groove" pjesme....za to upotrebljavam Crane Song STC 8H ...ali PSP Mastercomp to isto dobro radi....namje?tanje kompresora u toj maniri je totalno filigranski posao i treba? imati dosta iskustva , i veoma precizan monitoring...max kompresija 1-2 db

4. "Sound shaping EQ" - peak type filteri u boost maniri , sa kojim pojača? frekvencijske opsege gde fali prezence ili powera, bitno je da su u tonalitetu pjesme.....kod mene je to Crane Song Ibis M, Summit Neve Element 78, BFE Filtek MK3, SPL Pass EQ - nekad upotrijebim samo jedan...nekad njih vi?e...zavisi od pjesme i kvalitete miksa..
Od plug-ina odlično mi rade PSP SQuad....

5. "Glue" kompresor - nije uvijek potreban - ali dobro je staviti ne?to ?to ima malo karaktera ako se to tra?i.....generalna kompresija max 1-2 db
PSP Master comp ili ne?to slično ako je digital.....ja upotrebljavam ESE Transcomp...

6. Limiter ili klipovanje AD konvertora.....PSP Xenon ili Crane Song HEDD

Kod nekih pjesama stavim nekoliko procesora...a kod nekih samo jedan....zavisi od stila i miksa.....kao i svugdje u audio nema tu pravila...

A iskreno mislim , da je najbitniji monitoring i iskustvo translacije mastera na radiu ili u klubu....

Toliko zasad,

pozdrav,

Gregor

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote