View Single Post
Old 06-01-2010, 01:11 AM   #49
dzabar
Junior Member

dzabar's Avatar

Default Re: Cemu sve to sluzi?

Mo?e ?ovek stvarno dugo da se bavi muzikom, da li profi ili rekreativno, a da ne zna ni?to o produkciji, EQ, osnovnim efektima... Evo ja sviram (rekreativno) od svoje 12-13 god. a sad imam 31. FL sam po?eo da koristim pre 5-6 godina isto tako rekreativno.. pa sam i nasnimao 10-ak pesama uglavnom utaknuv?i direktno gitaru i bass u komp, a bubnjeve "odsvirao" na programu... podesio dinamiku po uvetu i to je bila gotova produkcija...
Pre mesec-2-3 sam naleteo na ovaj forum i na?ao postove.. ?ini mi se da se ?ovek predstavlja kao FrankoPanko.. gde je oka?io osnove mix-anja.. sa nekim osnovnim parametrima i pravilima o pode?avanju svakog instrumenta (kanala) uz preporuke za ja?inu zvuka, EQ-alizaciju, panovanje,efekte.. i tu se zapravo vidi da produkcija i nije TOLIKO slo?ena koliko se predpostavlja.. ko ima dosta muzi?kog znanja, malo znanja iz fizike jer su osnovne veli?inu pri mix-anju frekvencija zvuka (Hz) na X-osi koordinatnog sistema i ja?ina zvuka (dB) po Y-osi koordinatnog sistema.. mo?e lako da u?e u OSNOVE produkcije. Vi?e je pitanje, ?ini mi se opremljenosti, to jest kvaliteta mixete, mikrofona i predure?aja i njihovog odabira sa tr?i?ta i ?enge koje treba pljunuti za njih, nego li njihove upotrebe..
Tako da ?e ti za po?etak biti dosta da prona?e? te postove u naslovu "Savjeti za dobar mix", skini to, od?tampaj kao knjigicu i to ?e ti biti dosta za ulazak u materiju.

Frekvencija: http://hr.wikipedia.org/wiki/Frekvencija
Decibel: to je ono kad ka?e? "smanji malo, bole me u?i" ja?ina zvuka PRI odere?enoj frekvenciji

Last edited by dzabar; 06-01-2010 at 01:24 AM.
dzabar is offline   Reply With Quote