Re: UAD snizio cene plagova + bandlovi
Ta prica o pluginovima bi bila svima jasnija da se svi malo vise udubimo u neke osnove kako se plugovi prave i koje karakteristike ga definisu. Nekima je to izgleda problem i opterecenje, a po meni je to jedini nacin da neko shvati sta taj plug radi ili ne, jer je graficki interfejs svakog pluga prilicno bitan faktor za "zvucanje" istog, da ne pominjem brand-name..
Ako se vec raspravlja/izucava o mikrofonima, analognim kompresorima, preampima, itd i delovima od kojih su sastavljeni kao i koja je vrsta topologije u svakom pa mu direktno odredjuje karakter, ne vidim zasto se ljudi malo vise ne bi udubili u razumevanje DSP-a. Problem kod DSP-a je sto ne mozemo da ga "otvorimo" da vidimo sta je unutra, ali postoje programi koji mogu da 'izmere' plug od glave do pete i samim tim bi neka vrsta placeba prestala da postoji...
Po meni je to danas direktan problem lose percepcije softvera - nit ima neke standardizacije i provere (npr AES quality check), nit ljudi pojma imajo o DSP-u te ovakvih threadova na netu ima gomila, a manje-vise sve same hipoteze..
Po meni je veci prob u gain strukturi, AD/DA konverziji, nego u internoj matematici plugova, bar kad je sam sound u pitanju..
|